Политика

17 политички партии потпишаа Декларација за приоритетно донесување на Законот за спречување и заштита од дискриминација

Декларацијата за приоритено донесување на Законот за спречување и заштита од дискриминација ја потпишаа 17 политички партии. Политичките партии кои стојат како потписници на оваа Декларација се (по азбучен ред): Алијанса за Албанците, ВМРО-ДПМНЕ, Глас за Македонијa, ДЕМОКРАТИ, Демократски сојуз (ДС), Зелена партија Демократска обнова на Македонија (ДОМ), Либерално демократска партија (ЛДП), Нова социјалдемократска партија (НСДП), Обединета партија за еднаквост на Ромите (ОПЕР), Партијата за движење на Турците (ТХП), Партија за демократски просперитет на Ромите (ПДПР), Партија за економски промени 21 (ПЕП21), Партија на пензионери (ПП), Партија за целосна еманципација на Ромите (ПЦЕР), Сојуз на Ромите на Македонија, Социјалдемократски сојуз на Македонија (СДСМ) и Твоја партија.

Непосредно пред предвремените парламентарни избори, девет мрежи на здруженија на граѓани, кои заедно бројат повеќе од 100 здуженија, испратија барање до сите политички партии кои учествуваат на предвремените парламентарни избори, за поддршка на Декларација за приоритетно донесување на Законот за спречување и заштита од дискриминација (ЗСЗД) од страна на идниот парламентарен состав.

„Од една страна сме задоволни што голем број политички партии ја поддржаа декларацијата. Помеѓу партиите поддржувачки има политички партии со различна идеолошка позадина, различна големина, моќ и искуство во законодавниот дом. Но, од друга страна, за жал, после 10 години од донесувањето на првиот Закон за спречување и заштита од дискриминација сѐ уште има партии кои не ја поддржуваат нашата борба за поеднакво општество без дискриминација. Еднаквоста на граѓаните не е прашање на политичка волја, туку претставува уставна обврска за сите пратеници и за секоја влада, и предуслов за напредок, демократија и благосостојба. Унапредувањето на состојбите во земјата на кое било поле нема да ги даде посакуваните резултати доколку сите граѓани без разлика на различностите не можат да пристапат и под еднакви услови да ги уживаат правата, услугите и можностите.

Повторно апелираме идниот состав на Собранието веднаш да го донесе новиот Закон за спречување и заштита од дискрминација и најавуваме дека активно и будно ќе ги потсетуваме на оваа обврска и на ова ветување“, велат од Коалиција Маргини.

Поврзани вести

Шилегов за фалсификуваниот документ: Идиотизмот на примитивците со промашени животи нема крај

Влатко Зорба

Шилегов на средба со градоначалникот на Тирана

Влатко Зорба

Манчевски ги претстави петте пакети за трансфер на вработените од јавен во приватен сектор

Сведок: Пристап до прислушуваните броеви имале Мијалков, Грујевски и Николиќ

Влатко Зорба

Владата денеска во 15 часот ќе одржи седница

Берта Китинска

Дендиас: Европската перспектива на С.Македонија и Албанија треба да се охрабри