Политика

Македонија во третиот степен на препорака за патување на Стејт Департментот

Американскиот Стејт департмент синоќа го укина четвртиот степен на препорака за патување во странство за најголем број земји, кое е највисоко предупредување до американските државјани да се воздржат од секакви патувања надвор од САД.

Исто како и голем дел од земјите во светот, Северна Македонија е ставена во третиот степен пропорака, кој што советува „размислете дали да патувате“.

Како што е наведено на веб-сајтот за конзуларни работи на американскиот Стејт депаратмент, нашата земја ги укинала наредбите да се остане дома и делумно го обновила транспортот и бизнис активностите.

Од надворешно-политичкиот орган на САД советуваат да се следат предупредувањата на државните Центри за контрола на заболувањата и профилактика (ЦДЦ), кои, сепак, имаат издадено „трет здравствен степен за патување“ или највисоко предупредување за воздржаност да се патува во Северна Македонија, освен за итни случаи.

Од ЦДЦ наведуваат дека ризикот од Ковид-19 во земјата се уште е голем.

Засега, само две земји, Тајван и Макао, се наоѓаат во првиот степен со препорака „да се патува со вообичаена претпазливост“.

Поврзани вести

Ангеловски: Не постои можност повторно да ни се случат „бомби“ или „Големото уво“

Влатко Зорба

Француски медиуми: Патот на С. Македонија кон ЕУ ќе биде долг и тежок

Влатко Зорба

Манчевски: Враќањето на амнестијата на Иванов ги потврдува заложбите на структури на ВМРО-ДПМНЕ за одбрана на криминалот

Влатко Зорба

Мицкоски: Доаѓа обнова со која ќе ја исправиме татковината

Влатко Зорба

Деркоски: Сите гласачки места ќе бидат во доволна квадратура за да може безбедно да се гласа

Влатко Зорба

„Анима мунди“ до Шилегов: Не ги испочитувавте ветувањата дадени на граѓаните, кои ве гласаа

Влатко Зорба