Политика

Пендаровски: Печатење пари не е опција во овој момент

Печатење пари не е опција во овој момент, далеку сме од размислувања за катастрофинн сценаија, бидејки тоа ќе предизика уште понегативи реперкусии за нашата економија која е заисна од глобалните економски трендови, изјави претседателот Стево Пендаровски по седницата на Советот на Безбедност.

Во овој момент, смета тој нема потреба од воведување поригорозни мерки во однос на ограничувањата на движењето на нашите граѓани. Се смета
дека со ова ниво на ограничувањето на движењето на граѓаните се постигнуваат задоволителни ефекти.

– Според компаративните статистички податоци, нашата земја во однос на досега заразените, починатите и досега тестираните, не е под нивото на земјите-членки на ЕУ, а во некои од тие статистички индикатори и е понапред во позитивна смисла од земјите во нашето опкружување, вели Претседателот.

Тој додаде дека се согласува со мерката сите функционери да земаат минимална плата.

– Тоа е праведно распределување, не беше добра мерката сите до последниот вработен да бидат оптеретени на еднаков начин, вели Претседателот.

Поврзани вести

ДС: Кодошењето во Македонија е „национален спорт“

Влатко Зорба

Димитров: Почеток на преговори поттик и за ЕУ да ја одржи европската приказна на земјава

user4

Димитров: Наше е да работиме со секој пратеник поединечно бидејќи немаме луксуз да пропуштаме историски шанси, но пред нас е една историска шанса

Никола Поповски

Здружението на судиите најостро ги осудува нападите врз судството и судиите

Влатко Зорба

КСС: Платите во јавниот сектор да се усогласат со порастот на минималната плата

Влатко Зорба

Заев: Ако не добиеме датум ЕУ ќе го казни најдобриот пример во Европа

Влатко Зорба