Политика

Владата даде зелено светло за автентичното толкување на член 11 од Законот за помилување

Владата на Република Северна Македонија на денешната редовна 168 седница го усвои мислењето на Министерството за правда да се прифати иницијативата за автентично толкување на член 11 од Законот за помилување, поднесено од пратениците Сашко Костов и Диме Велковски.

Како што се наведува во соопштението од владината седница, во мислењето на Министерството за правда се вели дека Законот за помилување беше изменет и дополнет во 2009 година, кога беше укинат членот 11, кој содржеше можност за помилување без спроведување на постапка.

– Според ова мислење, во март 2016 година, Уставниот суд го укина Законот за изменување и дополнување на Законот за помилување од 2009 година, но со укинувањето на законот од 2009 година, не се враќа во сила одредбата од членот 11. Тоа значи дека претседателот на Републиката немал, ниту пак сега има правна можност да даде помилување без спроведување на постапка врз основа на тој член и според тоа сите акти за помилување на претседателот на државата засновани на член 11 од Законот за помилување објавен во„Службен весник на Република Македонија“ број 20/1993, се незаконски и како такви ништовни, се додава во соопштението.

Поврзани вести

Шекеринска: Ако се залагаме за членство во НАТО, неопходно е прво да се донесе законот за одбрана

Влатко Зорба

Мицкоски: Партискиот имот повторно ни беше замрзнат, само ние знаеме како обезбедувавме од први до први

ВМРО-ДПМНЕ го повика Заев да се изјасни за предлогот на Мицкоски

Влатко Зорба

Јазбец: Словенија силно ја поддржува вашата земја за да добие зелено светло за почеток на преговорите со ЕУ

user4

СДСМ: Законот за јавно обвинителство ја гарантира европската иднина на државата

Никола Поповски

ДИК го утврди редоследот на кандидатите на гласачкото ливче за избор на пратеници во Собранието