Политика

Заев: Пописот ќе се спроведе во април 2021 година

Нема да има ново одложување на пописот, тој ќе се спроведе во април 2021 година, дециден е премиерот Зоран Заев.

– Пописот ќе се спроведе 2021 година. И точка. Го одложивме во 2020 година за 2021 по барање на опозицијата уште пред да се појави Ковид-19. Ние како држава спроведовме покомплексни, покомплицирани теренски активности, како што се изборите, пописот можеме да го спроведеме во април. Тој се работи според стандардите и раководството на Евростат. Него го спроведуваат институциите. Кај нас тоа е Државниот завод за статистика, потенцира премиерот Заев.

Тој нагласи дека пописот е предвиден во буџетот, што треба да значи и доекипирање.

– Заводот за статистика своите стари компјутери ги подари на образованието. Тие беа употребливи, со целосна функционалност, поради тоа се прави набавка на нови уреди, кои треба да бидат составен дел од спроведувањето на пописот и целокупната дигитализација на податоците, кои им се многу важни на сите институции, истакна Заев.

Државниот завод за статистика набавува 5650 лаптоп компјутери за претстојниот попис во април 2021 година.

Поврзани вести

Дипломатите треба да ја стават економската политика во центарот на нивното работење

user3

Во првите 100 дена власта ветува модел за прочистување во судството

Александар Петровски

Николовски: Ќе одиме до 20 000 денари минимална плата во следниот мандат

Ангелевска од ВМРО ДПМНЕ експресно разрешена, откако побара оставка од Мицкоски

Берта Китинска

Николоски: ВМРО ДПМНЕ сака избори, но во овој период не се возможни

Ќучук: Членство во НАТО и ЕУ се постигнува само со политика на единство