МАКЕДОНИЈА

Пријави за прекршување на работнички права до Хелсиншки поднеле 363 работници

Во периодот од 1 до 14 април 2020 година, Хелсиншкиот комитет доби 56 пријави за прекршување на работнички права, кои опфаќаат 363 работници, информираат од Хелсиншкиот комитет за човековите права.

– Во девет пријави, каде се отпуштени 67 работници, отказите се основани поради деловни причини, поради вина на страна на работникот и отказ поради прекршување на работниот ред и дисциплина. Врз основа на принудно спогодбено раскинување на договорот за вработување се отпуштени 264 работници. За прекршување на мерките на Владата, се отпуштени седум работници, однсно 67 работници се отпуштени заради намалување на платите/неисплатени плати, велат од Хелсиншки Комитет.

Гледано во проценти по родова распределба, 62 отсто од отпуштените се работнички.

Поврзани вести

(ВО ЖИВО) Седница на ДИК за ревидираниот Роковник и организација на изборите

Нема нарушувања на јавниот ред и мир на подрачјето на општините Дебар и Центар Жупа

Stefanija Kuzmanovska

МАПА: Кисела Вода, Карпош и Центар со најголем број заболени од коронавирусот

Кризен штаб од Куманово го бара од ДЗСИ записникот од вонредниот инспекциски надзор

Берта Китинска

Хачинсон очекува на пролет знамето на С.Македонија да започне да се вее пред седиштето на Алијансата

Берта Китинска

Министерството за здравство еднаш дневно ќе информира за нови случаи на Ковид19

Александар Петровски