МАКЕДОНИЈА

Синдикатот на пожарникари задоволен од зголемувањето на блок дотациите за плати во Предлог-буџетот

Независниот синдикат на пожарникарите го поздравува зголемувањето на висината на блок дотацијата за плата и надоместоци на плата за припадниците на пожарникарските единици во Предлог-буџетот за 2020 година.

Според Синдикатот, со планираните средства во Предлог-буџетот ќе се реши проблемот со кој се соочуваат пожарникарите кои земаат помала плата за 20 проценти од законски утврдената, за која општините добиваат блок дотација од страна на Владата.

– Зголемувањето на парични средства за блок дотација за плата и надоместоци од плата на припадниците на ТППЕ за 2020 година е показател дека конечно едно од најгорливите прашање за сите пожарникари – спасители во РСМ еднаш засекогаш ке биде решено, велат од Синдикатот, додавајќи дека пожарникарите не бараат покачување на платата, туку исплата на законски утврдената плата.

Од Синдикатот очекуваат до средината на месецов да остварат средба со премиерот на која се надеваат дека ова прашање конечно ќе биде затворено.

Независниот синдикат на пожарникари во соработка со стручните служби на Сојузот на синдикати на Македонија започна со институционално решавање на ова прашање. За проблемот, како што информираат од Синдикатот, бил запознат и премиерот на средба одржана на 8 јуни годинава.

Поврзани вести

Обезбедени 31 единица конвалесцентна плазма за третман на 31 пациент со Ковид-19

Првите тужби до Управен суд пристигнаа од Алијанса за Албанците и Интегра

Филипче: На ГАК 16 медицински се во изолација, но не од случајот со родилката

Наскоро, кафе во Приштина без ПЦР-тест, најави новиот заменик-министер за здравство, Хасани

Берта Китинска

Богоев: Порано се зголемуваше возниот парк со Audi Q7, денеска инвестираме во механизација за почист Карпош

Влатко Зорба

Николовска: Со новиот закон, Судскиот совет има голема улога во ефективно обезбедување независност на судството

Влатко Зорба