МАКЕДОНИЈА

Сите закажани судења за кои постојат услови да бидат одржани, нема да се одлагаат

Сите закажани судења, за кои постојат услови да бидат одржани, нема да се одлагаат, се до евентуално нови напатствија од Министерството за правда или Судскиот совет на Република Северна Македонија, се наведува денеска во соопштението на Основниот кривичен суд Скопје.

Заради заштита на правата на обвинетите и оштетените во сите постапки, Судот апелира  дека какви било злоупотреби на препораките за заштита од коронавирусот со единствена цел – одолговлекување на судењата нема да се толерираат и строго ќе се санкционираат.

Во соопштението Кривичен ги известува граѓаните дека согласно препораките на Владата на РСМ за спречување на ширење на коронавирусот како и заклучокот на Министерството за правда, судот доследно ги почитува препораките и ги презема  сите мерки за заштита на
вработените и странките кои се движат во рамки на судот.

За таа цел сите вработени кои изминатиот период биле надвор од земјата како и сите бремени жени, хронично болни, како и родители на деца помали од 10 години, а кои побарале ослободување, се ослободени од работа.

Судниците, шалтерите, ходниците, лифтовите и тоалетите секојдневно се чистат и дезинфицираат од службите за одржување, се вели во соопштението.

-Но, со цел доследно почитување на препораките, судот апелира и до сите граѓани кои се јавуваат како странки во постапки или имаат каква било достава или барање до судот, како и сите обвинители, вештаци, сведоци, полициски службеници, претставници на невладините организации и
медиумите и пред се адвокатите кои се најчести  „посетители“ на судот, совесно да се однесуваат и да се водат по препораките на Владата, се наведува во соопштението на Кривичен.

Доколку некој адвокат, обвинител, вештак или сведок во постапка изминатиот период бил во земји кои се од висок ризик на зараза или препорачана им е самоизолација – за нивната спреченост, со прилог соодветна документација за спреченоста, електронски да го известат судот.

-Се работи за сопственото здравје, но се работи и за здравјето на сите останати со кои може да имате контакт во судот, се вели во соопштението.

Поврзани вести

Советник на Заев вербално му се заканувал на Игор Дурловски

Марш „Чекориме за правда“ (ВО ЖИВО)

Александар Петровски

Се запалиле бараки во кампот за бездоминици во Чичино село

Советот на амбасадори: Недемократските тези и популистичките изјави може да го отежнат стартот на преговорите со ЕУ

Берово е нај-еко општина во земјава

Никола Поповски

Европратеникот Ковачев: Заев секогаш зборувал со оптимизам и надеж, но во Скопје немаат желба за напредок

Никола Поповски