Скопје

На местото на Универзална сала ќе биде поставена летна сцена и парк

Град Скопје објави конкурс за избор на идејно решение за парк на местото на Универзална сала.

Откако Асоцијацијата на архитекти на Македонија предложи новата Универзална сала да се гради на нова локација, а на постојната да се направи парк, Град Скопје ја почна постапката за реализација на оваа идеја.

Во конкурсот се бара на просторот покрај парк да биде предвидена и отворена летна сцена, со што на овој простор и во иднина ќе можат да се одржуваат концерти и други настани.

.За тие кои ќе го понудат се предвидени награди, односно 180.000 денари за првонаграденото решение, 120.000 за второт и 60.000 денари за третонаграденото решение. Идеите треба да се достават до 28 август годинава.

Градските власти информираат дека овој простор со Генералниот урбанистички план и со ДУП е со намена култура, па затоа мора да биде ставена и мала летна сцена, додека останатиот дел од просторот ќе биде парк.

Поврзани вести

Еколошка акција на Град Скопје: Жителите на Сарај ги предаваат старите печки на дрва и нафта

Александар Петровски

Шилегов очекува на наредните седници на Советот на Градот да се почне со преименување на улици

Александар Петровски

Шилегов: Кампања за бесплатно собирање на остатоците од бербата, за да се спречи палењето на стрништа

Александар Петровски

Град Скопје го продолжува јавниот повик за субвенции за инвертери

Берта Китинска

Без струја утре делови од неколку скопски општини

Никола Поповски

Асоцијација на архитекти: Ние сме за зачувување на Универзална, но Град Скопје кажа дека нема пари за реновирање

Никола Поповски