МАКЕДОНИЈА

Сто четириесет и осум години од раѓањето на Гоце Делчев

Во земјава денеска се одбележуваат 148 години од раѓањето на револуционерот Гоце Делчев, визионерот, кој пред повеќе од еден век го разбра светот како поле за културен натпревар на народите.

По тој повод повеќе делегации ќе положат цвеќе на гробот на Делчев во црквата „Св. Спас“ во Скопје.

Гоце Делчев е роден на 4 февруари 1872 година во Кукуш, во семејството на Султана и Никола. Се школувал во гимназијата во Солун и на Воената академија во Софија. Учителствувал во Штип, а како член на Централниот комитет на ТМОРО работел на создавање мрежа на бази, комитети и комитски чети на Организацијата.

Учествувал на Солунскиот конгрес на ВМРО (1896), а до 1901 година бил задграничен претставник на ВМРО во Софија. На 4 мај во 1903 бил убиен од турска војска во селото Баница, на пат кон Сер.

Саркофагот со посмртните останки на Гоце Делчев од 1946 година се наоѓа во дворот на црквата „Св. Спас“ во Скопје.

Поврзани вести

Бушљетиќ: Пикот на коронавирусот се очекува на почетокот на мај

Viktor Jovanov

Ги запознаваме ретките болести: Дистална бубрежна тубуларна ацидоза

Stefanija Kuzmanovska

Муцунски: Првиот напор на следната влада треба да биде во насока на преземање конкретна и реална здравствена политика

Заев упати телеграма со сочуство до семејството на доктор Магдалена Антова Велевска

Министерството за економија почна со примена на новите одредби од Законот за административни службеници

МЗ: Петмина нови заразени со Ковид-19, вкупно 31

Александар Петровски