МАКЕДОНИЈА Политика

Во Собранието ќе се одржат седници на Законодавно-правната комисија и Комисијата за транспорт, врски и екологија

Во Собранието на Република Северна Македонија денеска седници ќе одржат Законодавно-правната комисија и Комисијата за транспорт, врски и екологија.

Законодавно – правната комисија ќе одржи две седници. На првата на дневен ред се Предлог законот за младинско учество и младински политики – во второ читање, поднесен од пратениците: Ивана Туфегџиќ, Мери Лазарова, Слаѓана Митовска, Невенка Стаменковска Стојковски, Агим Шаќири, Теута Биљали, Нола Исмајлоска, Реџеп Мемеди и Предлог-законот за правата на заедниците кои се помалку од 20 отсто од населението во Република Северна Македонија, исто така во второ читање.

На втората седница единствена точка е Предлог – законот за изменување на Законот за еднакви можности на жените и мажите, кој се носи по скратена постапка, во второ читање.

Комисијата за транспорт, врски и екологија, пак, ќе дебатира по годишните програми за работа и развој на Агенцијата за пошти, на Агенцијата за регулирање на железничкиот сектор и на Aгенцијата за цивилно воздухопловство и по Годишниот финансиски план на Агенцијата за цивилно воздухопловство, сите за 2020 година.

Поврзани вести

Бизнисмени донираа тестови за коронавирус на Институтот за јавно здравје

6 новозаболени од коронавирус во Куманово и еден во Липково

Влатко Зорба

Граѓани го блокираа автопатот Тетово – Скопје поради зголемената цена на струјата

ДИК гo објави конечниот распоред на мандати: СДСМ 46, ВМРО-ДПМНЕ 44, ДУИ 15, АА-ААА 12, Левица 2 и ДПА еден пратенички мандат

Никола Поповски

Хронологија на настаните поврзани со случајот наречен „Рекет“

Инспектори на терен ќе ги едуцираат угостителите за примена на протоколите

Stefanija Kuzmanovska