МАКЕДОНИЈА

Вработениот во судската писара во кривичниот суд е негативен на вирусот

Основниот кривичен суд Скопје, во однос на информациите објавени на некои портали и профили на социјалните мрежи од 01.06.2020 год. дека вработен во судската писара е позитивен на вирусот КОВИД – 19, ја информираме јавноста дека посочениот колега веднаш беше упатен на тестирање и по добиените резултатит истиот е НЕГАТИВЕН НА ВИРУСОТ, за што до управата на судот е доставен и резултатот од тестирањето.

Како суд апелираме до медиумите и сите останати субјекти кои лиферуваат информации на порталите и социјалните мрежи за судот, да ги проверуваат информациите пред нивно објавување. Судот се залага за транспарентно и отчетно работење и има одлечна соработка со поголем дел од медиумите.

Но, потребно е да се напомене дека секоја непроверена и неточна информација освен што наштетува на угледот на институцијата може негативно да се одрази и на некои недолжни колеги или граѓани како во овој случај.

Досега неколку пати ја информиравме јавноста дека како суд строго се придржуваме до препораките за заштита од вирусот. Судниците и судските простории редовно се дезинфицираат, на вработените и странките кои влегува во судот им се мери температурата со безконтактни уреди, секој е должен да носи заштитна маска и ракавици, се одржува растојание на присутните во судниците, канцелариите и писарниците, а сите вработени кои се хронично болни, самохрани родители или чуваат дете помало од 10 години се ослободени од работа.

До овој момент ниту еден вработен не пријавил дека имал котакт со заболен и дека му е дадена препорака за самоизолација, а доколку некој пријави дека е позитивен на вирусот судот ќе ги преземе сите мерки согласно напатствијата на здравствените власти.

Поврзани вести

Започна состанокот на Заев, Рама и Вучиќ во Охрид, порачаа градиме Балкан за 21 век

Влатко Зорба

Димова: Сите сме уплашени дека има Ковид-19, а тоа не не спречи да отидеме на викенд во Охрид

По три години и шест месеци за Аљими и Гури од ДУИ, обвинети во „Титаник 3“

Влада: Нема да се прави повторен преглед или рекатегоризација за посебен додаток за деца за време на вонредната состојба

Влатко Зорба

ГАЛЕРИЈА: Приврзок Јустиција во „Сваровски“ кутија пред судовите, на местото на Ќосето

Димитров апелира граѓаните да останат дома: Неизвесно е кога ќе се вратат тие што утре ќе патуваат

Viktor Jovanov