МАКЕДОНИЈА

Забраната за движење денеска од 16:00 часот и ќе трае до 05:00 часот наутро

Забраната за движење на населението денеска почнува во 16:00 часот и ќе трае до 05:00 часот наутро. Ова е согласно одлуката на Владата за забрана на движење за време на викендите што се применува од минатата недела. Полицискиот час и утре ќе почне од 16 часот и ќе трае до 05 следниот ден.

Сите јавни установи и приватни компании што работат за време на викенд, треба да се приспособат на новите ограничувања за движење и да го завршат работниот процес најдоцна до 15:00 часот.

Од забраната се изземени земјоделците што одгледуваат раноградинарски култури и имаат неодложни активности поврзани со производство во пластеници. Другите земјоделци, од останатите подсектори (сточари, овоштари, поледелци) ако имаат неодложни активности поврзани со земјоделското производство за време за забрната за движење, треба телефонски да се јават во подрачните единици на Министерството за дозвола.

Производствените погони и фабрики го продолжуваат своето производство организирано во смени. Согласно заклучокот на Главниот координативен кризен штаб, работниците во време на забраната за движење ќе може да се упатуваат на своите работни места исклучиво со посебни дозволи за вршење сменска и ноќна работа.

Сите претходно донесени забрани и ограничувања, остануваат во сила.

Одлуката Владата ја донесе на својата 28-ма седница, одржана на 25 март, во насока за спречување на внесување и ширење на коронавирус Ковид 19. Ова е втор викенд во кој се применува

Поврзани вести

Во Велес отворена изложбата на академскиот сликар Љупчо Бојаров

Влатко Зорба

Почнува откупот на тутунот

Влатко Зорба

Сопругата на Ордановски: Доброволно се тестиравме од коронавирусот – тестовите се негативни

Тупураинен: Францускиот предлог за реформа на проширувањето нема да биде тема на дебатата денеска

Ивана Рамаданова

ЕВН Македонија е новиот сопственик на Градската куќа под Кале

Ивана Рамаданова

Спасовски: Се обврзуваме дека ќе обезбедиме раст на минималната плата до 40 проценти