МАКЕДОНИЈА

Здружение на медицински сестри: Ако не биде решен статусот на медицинските сестри, тогаш ќе има уште поголем одлив

Медицинските сестри треба да имаат подобар статус, и ако не биде решен, тогаш ќе се случува уште поголем одлив.Треба некој да се запраша зошто сме ние медицинските сестри сме незадоволни, изјави денеска претседателот на Здружението на медицински сестри Гордана Бешлиовска по повод најавеното заминување на три медицински сестри од Инфективната клиника.

-Ова не е нешто што се случува само сега во време на пандемија, ова е децениски проблем. Сестрите  немате дефиниција за сопствената работа и не си ги знаат своите задачи.  Ќе заврши пандемијата, ние ќе се сретнеме со уште поголем одлив. Нашите информации во моментов говорат дека голем дел веќе полагаат завршни испити во соседните земји и само чекаат крај на пандемијата и да си заминат“, рече Бешлиовска.

Поврзани вести

НАкС: Сенатот на УКИМ да преземе одговорност и да ја повтори постапката за избор на ректор

Митрески: За две и пол години исплатени се 314,5 милиони денари субвенции за земјоделците

Спасовски: Воспоставена е контрола, нема место за паника

Александар Тодески

ОЈО ќе ги провери наводите на министерот Чулев

Stefanija Kuzmanovska

„Тестирај, лекувај, превенирај“: Европска недела на ХИВ тестирање од денес до 27. ноември

Мемети: Обележани се патните правци од прва и втора категорија – автопатиштата и магистралните патишта