Некатегоризирано Регион

Бугарија го одложува воведувањето на еврото

Гувернерот на бугарската Централна банка, Димитар Радев, рече дека неговата земја ќе го одложи процесот на пристапување во еврозоната до следната година. Tој потенцира дека временските рамки за влез во банкарската унија и механизмот на девизниот курс не се повеќе реални.

Владата претходно соопшти дека Бугарија сака да влезе во двегодишен процес што води кон еврозоната, наречена ERM II, во јули оваа година. Владата се надеваше дека брзото влегување во еврозоната ќе гарантира на Бугарија подлабока интеграција во ЕУ.

Радев рече дека одложувањето до 2021 година нема да биде “фатално“. Тој, сепак, предупреди дека земјата не треба да чека за нов циклус на влез во монетарната унија, како што тоа го стори за време на глобалната финансиска криза 2008-2009 година.

Поврзани вести

Полициски час во Србија од петок до понеделник

Курти: Таксата за српски производи ќе се замени со принципот за реципроцитет

Александар Тодески

Гренел: Никогаш не сум разговарал со Тачи и Вучиќ за размена на територии

Влатко Зорба

Хрватска: Продолжува потрагата по вториот пилот од урнатиот хеликоптер

Никола Поповски

Ден на жалост утре во Албанија

Влатко Зорба

Никшиќ под опсада од полиција, пред станицата поддржувачи на СПЦ извикуваа „Светињата мора да се брани“