СПОРТ

Според протоколите пред натпреварот учесниците ќе треба да приложи тест за ковид не постар од 72 часа

Владата ги објави протоколот за редовна работа на уплатно-исплатни места на приредувачите на игри на среќа во обложувалница (трета фаза), измени и дополнувања на Протоколот за работа на угостителските објекти за сместување (хотели и други угостителски објекти за сместување) и Протоколот за работа на музеи, галерии и изложбени простори.

Oбјавени протоколите за спортски натпревари:

ВО РАБОТАТА НА КЛУБОВИТЕ УЧЕСТВУВААТ СЛЕДНИТЕ ЛИЦА:

Фудбалери – 25
Тренери – 5
Медицински персонал – 3
Администрација – 5

СЛУЖБЕНИ ЛИЦА ДЕЛЕГИРАНИ ОД ЛИЦА ОД ФФМ:

Судии – 4 по натпревар во најголем дел, на дерби има 6 судии
Делегат на натпревар – 1 по натпревар
Контролор на судењето – 1 по натпревар
Комесар за безбедност – 1 по натпревар по потреба.

ПРЕДЛОГ-МЕРКИ

Одржување на тренинзи и натпревари без присуство на публика;
Од сите учесници се бара да потпишат изјава за одговорност, што е услов за учество / учество на натпревар /;
Тестирање на COVID-19 треба да се изврши најдоцна 72 часа пред почетокот на натпреварувањето, a по потреба и дополнително;
мерење на температура на сите учесници при влегување во стадион;
употребата на заштитни маски е задолжителна освен за фудбалерите кои се на терен во игра;
секој поединец треба да има своја спортска опрема (лично);
секој клуб има обврска да обезбеди доволна количина на заштитни маски и средства за дезинфекција кои редовно треба да се надополнуваат;
зачестено чистење и дезинфекција на сите простории на стадионот, материјалите и опремата;
одржување на социјално растојание (нема ракување, гушкање, фрлање или кој било друг контакт).

ТРЕНАЖЕН ПРОЦЕС

Тренажниот процес пред почеток на натпреварувањето пожелно е да се подели во 3 фази, како што следува:

почеток на индивидуален тренинг на играчи на стадионот, без физички контакт (3 дена);
почеток на тренинзи во мали групи (најмногу 5 играчи истовремено) (7 дена);
колективен тренинг со комплетен тим (доволен број на денови потребен за подготовка на екипата согласно индивидуална процена на тренерот);

Доколку се променат рестриктивните мерки, процесот на тренирање може да претрпи измени. Основните принципи се обврзувачки за сите клубови при изготвување план за отпочнување на процесот за тренинг. Протоколот е поделен во три фази и има за цел да им даде на играчите оптимална можна нова физичка подготвеност до самиот почеток на самото натпреварување.

Поврзани вести

Газдата на ПСЖ ги штелувал ТВ правата за СП

„Граѓаните“ се жалат на судењето на дербито со Ливерпул

Тевдовски го собори личниот рекорд на маратонот во Чикаго

Maja_Serafimova

Макрон и францускиот министер за спорт ги убедуваат најдобрите 5 лиги да ја завршат сезоната пред предвиденото

Начевски и Николов ќе го судат финалето на ракометното ЕП

Во Тотенхем и Њукасл, ги земале службените телефони и лаптопи на сите свои вработени