СТАВ

Белчева: Сообраќајно да направиме решенија кои ќе помогнат во физичкото дистанцирање

Вредно четиво за можноста сообраќајно да направиме решенија кои ќе помогнат во физичкото дистанцирање, безбедноста, намаленото загадување, спокојството на живеење и движење.

Во што се разликуваме и што мора да направиме поинаку:

– тротоарите треба да ги прошириме, никако стеснуваме
– тротоарите да ги исчистиме од паркирани возила
– потребите на граѓаните се сега најочигледни и за нив нема потреба од дополнителен паркинг, тоа да се запамети
– да евидентираме точни податоци колку нов сообраќај е воопшто можен, за да се спречи, а не да се лечи хаосот
– стимулирање на велосипедизам и пешачење како масовен спорт е опција оставена на локалните власти
– улиците во маалата да ги направиме доминантно пешачки и велосипедатки, тивки и со макс 20км/ч, но со бариери кои тоа ќе го наметнат
– паркиралишта за велосипеди да бидат дел од секој проект на објект, на улица, на план
– паркингот потребен за бизнисот да се пренасочи само кон гаражи, никако по улици,
– паркирање на пешачки и пиење кафе со џипот до маса да се казнува НАЈСТРОГО

P.S. Во некој друг пост повеќе за претпријатијата за Паркирање и нивните приходи и расходи кои секако нема да се исти ако хаосот се стави под контрола

ФБ статус на Јана Белчева

*Ставовите изразени во рубриката Став се лични ставови на авторите, истите се јавни и преземени од социјалните мрежи и тие воопшто не ја одразуваат уредувачката политика на Стандард

Поврзани вести

Јовановиќ: Заради таа негова амбиција, Мицкоски денес претставува опасност за оваа држава и нејзините граѓани

Влатко Зорба

Бурнс: Погрешен човек!

Сарачини: Аферата за купување на медиуми со руско-унгарски пари тежи повеќе од „Рекет“

Влатко Зорба

Таравари: И на пандемијата ќе ѝ дојде крајот!

Влатко Зорба

Протуѓер: Кога зборува фрустрацијата наместо разумот, решение е тешко можно

Влатко Зорба

Отец Тодоров: ЦЕЛО СКОПЈЕ во светлината на ВОСКРЕСЕНИЕТО!

Влатко Зорба