СТАВ

Јовановиќ: Нема да колабира текстилната индустрија од покачување на минималната плата

Ги слушам текстилниве газди, пак крокодилски солзи, ќе колабирала текстилната индустрија од покачувањето на минималната плата.

Ај малку бројки.

Според годишните сметки за 2018 (последна година за која има податоци), во државава има 1026 активни фирми од гранките текстил и облека. Во нив имало вкупно 35.278 вработени, со просечна месечна нето плата од 15.477 денари (тука се влезени и платите на директорите/газдите).

Истите тие 1026 фирми оствариле вкупна нето добивка по оданочување (вклучувајќи ги и загубите на фирмите со загуба) од 19 милиони евра, односно, 18.582 евра по фирма.

Значи, за работниците плата од 15.000 денари, за газдите добивка од 18.000 евра (дополнително на платата).

Или, за работниците минималец, за газдите џипче.

Не, нема да колабира текстилната индустрија од покачување на минималната плата. Ќе колабира државава од вашата алчност, од вашата проклета желба да возите џипови (и авиони, како што кажа еднаш еден ваш претставник), а работниците да ги експлоатирате и да им фрлате трошки.

ФБ статус на Бранимир Јовановиќ

*Ставовите изразени во рубриката Став се лични ставови на авторите, истите се јавни и преземени од социјалните мрежи и тие воопшто не ја одразуваат уредувачката политика на Стандард

Поврзани вести

Љума: Имам пријатели и од многу поразвиени земји кои се во карантин во многу полоши услови од нашите, па не се бунат

Влатко Зорба

Синадиновска: Случајот со директорката е уште еден доказ дека овде ќе си се умре само од позерај и глума

Влатко Зорба

Панчевска: Не играјте пресс/друштвени игри со здравствените работници и населението

Stefanija Kuzmanovska

Ориѓански: Не е нормално во ваква ситуација лекарите да ги кажувате „ваши и наши“

Влатко Зорба

Беќаровски: На лагата кратки и се нозете

Влатко Зорба

Мицевска: Новинарите и во оваа криза никако да ја надминат суетата

Влатко Зорба