СТАВ

Ориѓански: Рама и Заев отворија мала, ама европска врата

Последниов период, особено од Преспанскиот договор наваму, мнозина го обвинуваа З.З. (Зоран Заев) за водење наводно антимакедонска политика. Дали е тоа баш така?

Идејата за отворање културни центри, македонски во Тирана и албански во Скопје потекна токму од З.З.

Работите на Балканот се комплексни и натоварени со историски наслаги од минатото. Таа наша идеја одеше многу тешко. Еден прост факт, за една година на оваа тема имаме разменето повеќе од двеста (200) пораки, паралелно тој имаше безброј лични разговори со Еди Рама, работата да се случи во интерес на двете земји. Сето тоа бараше многу трпение и нерви.

Мнозина од двете страни беа добронамерни, иако имаше и луѓе кои работеа против оваа благородна идеја. Нашиот парламент го ратификуваше договорот уште пред 10 месеци, албанскиот – денес. Сакам да ви кажам дека едно е кога човек ги гледа нештата однадвор, ама сосема други се околностите внатре.

Македонија е мала земја, економски слаба и сите вакви подвизи сеголеми подвизи.

Еди Рама и Зоран Заев отворија мала, ама европска врата

ФБ Статус на Златко Ориѓански

*Ставовите изразени во рубриката Став се лични ставови на авторите, истите се јавни и преземени од социјалните мрежи и тие воопшто не ја одразуваат уредувачката политика на Стандард

Поврзани вести

Туфегџиќ: Сите носиме политичка одговорност за Законот за спречување и заштита од дискриминација

Мехмети: Пробаа да ги убијат претениците само за да си ја зачуваат власта

Влатко Зорба

Кекеновски: До кога со лаги и манипулации со граѓаните и сопственото членство

Влатко Зорба

Алексиќ: Напредна технологија – назадна природна интелигенција

Влатко Зорба

Белчева: Колективна „интелигенција“

Сарачини: „Сумњиви“ експерти

Влатко Зорба