СТАВ

Тричковски: Со членството на Македонија во НАТО, дефинитивно е поразена историската мисија на ВМРО

Вмро дојде од митот за борбата за слобода каде што во недостиг на други елементи, од ситни фолклорни рестлови, комунистите го етаблираат во колективниот имагинариум на новиот државен и историски субјект, како клучна историска легитимација на македонската нација. Катастрофата беше во тоа што тие се обидоа своето чедо да го легитимираат во неговата негација.

Таа негација се обиде политички да се концептуализира и да им покаже и на комунистите и на сиот народ дека државата и нацијата не се потврда на борбата, туку врвно изневерување на таа борба. И одмаздата почна. Таа трае и денеска, но со членството на Македонија во НАТО, дефинитивно е поразена историската мисија на вмро.

Овие драматски повеќе отколку драматични контракции што вмровскиот чмар ги прави при влегувањето на историскиот фалус во него, се последно мафтање со опашката на лавот, пред да се врати таму од кај што дојде, во митот, но не во оној на борбата за слобода туку во митот за злото.

ФБ статус на Бранко Тричковски

*Ставовите изразени во рубриката Став се лични ставови на авторите, истите се јавни и преземени од социјалните мрежи и тие воопшто не ја одразуваат уредувачката политика на Стандард

Поврзани вести

Јовановиќ: Мицкоски и Каракачанов во политиката егзистираат на исти матрици

Влатко Зорба

Протугер: Бомбите уште поилустративно ни го претставија примитивизмот кој е на политичката сцена

Влатко Зорба

Ангеловска: Да си го цениме здравјето, да покажеме емпатија, да мислиме на докторите

Влатко Зорба

Костова: Коронавирусот е катастрофа, ама барем ја разоткрива тоталната непотребност од свадбената индустрија

Божиновски: „Ми е гајле, не е на татко ми ова” е симптом на ова сиромашно и материјално и духовно општество

Влатко Зорба

Мицевска: Новинарите и во оваа криза никако да ја надминат суетата

Влатко Зорба