СТАВ

Трпкова: Кога непријателот се претвора во стереотип, полесно е да се најде конкретна жртва и на неа да се фрлаат камења

Кога непријателот се претвора во стереотип, полесно е да се најде конкретна жртва и на неа да се фрлаат камења.

Така човекот преку јавно искажаните псевдо-моралистички ставови кон поширок дијапазон на социјални проблеми, станува добар во очите на опкружувањето.

Неможноста да се има личен став, најчесто заради длабоки лични проблеми/дилеми, несигурност, страв, незрелост, води кон прилагодување со општоприфатената, веќе проверена и сигурна квази-морална групна реторика.

Врв се порталите, што со огромен апетит споделуваат статуси и објави со трилиони лајкови, од кои фршти „позитивна“ омраза кон одбраниот стереотип за „негативното“ зло?! И така борбата против злото – станува зло. Никој не бидува подобар од тоа.

Како резултат имате само ситење и гнев, уште еден слој омраза, па потем презир, тага и срам…

ФБ статус на Синоличка Трпкова

*Ставовите изразени во рубриката Став се лични ставови на авторите, истите се јавни и преземени од социјалните мрежи и тие воопшто не ја одразуваат уредувачката политика на Стандард

Поврзани вести

Тричковски: Гарантирана војна

Влатко Зорба

Мишолиќ: Апсурдно е Мизрахи да го истакнува своето еврејство, и да се обидува да изигрува жртва на таа карта

Влатко Зорба

Илиевски: Д-р Наќе Чулев, епидемилог, форензичар, психолог, полицаец, инспектор, политичар

Влатко Зорба

Силјановска: Уставниот суд храбро да реагира на вирусот на неуставноста

Влатко Зорба

Лазаров: После ви е крива инспекција, полиција, здравство, сѐ ви е криво за вашиот личен неуспех ко родители

Влатко Зорба

Живановиќ: Здравството е за сите не само да одбраните

Влатко Зорба