Регион СВЕТ

Д-р Несторовиќ: Луѓето не треба да паничат и непотребно да се тестираат затоа што создаваат ризик да се заразат

Пулмологот Бранимир Несторовиќ истакна дека луѓето не треба да паничат и непотребно да се тестираат затоа што создаваат ризик да се заразат.
„Има сè повеќе заразени луѓе и тоа ги збунува луѓето – а заразеното лице не е исто што и болно“, рече д-р Несторовиќ за ТВ Прва.

„Луѓето на возраст над 70 години се уште се најголема ризична група кога станува збор за смртноста. Бројот на оние кои се позитивни и немаат пневмонија е многу поголем отколку што покажуваат статистичките податоци“, додаде тој, додавајќи дека индексот на преносливост ослабнал.
„Вирус како вирус не ослабна, тој е ист вирус, но неговиот индекс на преносливост е ослабен. Тој индекс е под единицата насекаде низ Европа“, објасни пулмологот Бранимир Несторовиќ.

„Сега е лето, луѓето се повеќе надвор, тие доаѓаат во контакт поретко, витаминот Д и одењето влијаат на јакнење на имунитетот. Има повеќе заразени лица, но со благи симптоми“, рече тој.

„Епидемијата нема да може да заврши сè додека луѓето не го стекнат тој колективен имунитет, а новите истражувања покажуваат дека овој колективен имунитет е близу“, додаде д-р Несторовиќ.

Тој рече дека, гледајќи како другите земји за кои се смета дека добро се справиле со епидемијата, како што е Германија, поминале добро, Србија добро поминува, дури и со полошо сценарио од сегашното.

Сепак, како што рече, ситуацијата во Нови Пазар е „подраматична отколку што се сметаше“.

„На луѓето им се чини дека сме на почетокот, но мислам дека сè ќе помине до средината на јули“, истакна д-р Несторовиќ.

Тој објасни дека дури и позитивниот тест не мора да значи дека некој е специјално заразен со вирусот „ковид 19“.

„Тестот не е целосно специфичен за овој вирус, ПЦР тестот покажува дека сте заразени со вирус кој припаѓа на коронавирус, вие може да имате една од другите инфекции а да бидете позитивни. Можно е короната да се преклопи и со некој друг вирус.” рече д-р Несторовиќ.

Пулмологот додаде дека, на пример, децата можат да го пренесат вирусот на возрасните во околината, бидејќи тие се повеќе изложени на разни вируси што сега циркулираат, како што е вирусот на грип.

Тој истакна дека брзањето за тестирање е лошо.

„Настана психоза, дури и кога одите да се тестирате, додека чекате може да се заразите. Значи, оние што имаат температура над 38 и имаат потешкотии во дишењето, треба да одат на тестирање”, рече д-р Несторовиќ за ТВ Прва.

Поврзани вести

Епидемија на коронавирус: Што кажуваат балканците што живеат во Кина?

Никола Поповски

Во Хрватска се потврдени уште четири случаи со коронавирус, вкупно 69

Во САД денеска се одбележува денот на Мартин Лутер Кинг

Курти: Договорот со Демократскиот сојуз е можен, затоа што тоа им е потребно на граѓаните

Фаучи: Ќе бидам задоволен од вакцина што ќе биде од 70 до 75 проценти ефикасна

Бајден: Трамп се откажа од оваа земја

Stefanija Kuzmanovska