СВЕТ

Експериментална вакцина има позитивни резултати во испитувања врз луѓе

BioNTech од Германија и американскиот фармацевтски гигант Pfizer објавија позитивни прелиминарни резултати од заедничкиот проект за развој на вакцини против коронавирус.

Експерименталната вакцина, позната и како BNT162b1, дава одговор на антитела на или над нивото што се гледа во секој реваскуларен серум, крвта кај луѓе кои се опоравиле, во релативно мали дози, изјави извршниот директор на BioNTech, Угур Сахин.

Прелиминарните податоци доаѓаат од таканареченото испитување на фаза 1/2 кое има за цел да покаже дека вакцината е нетоксична и да предизвика реакција на имунолошкиот систем за да го подготви организмот за борба против вирусот, пренесува Science Alert.

Од 45 лица на возраст од 18 до 55 години кои учествувале во студијата, повеќето добиле две дози, вакцина или плацебо, во период од 21 ден.

Релативно голем број на учесници развиле треска по втората доза.

Температурата не е нешто неочекувано и не се смета за препрека на патот.

Вакцината се потпира на генетски код, кој е вметнат во човечките клетки за да создаде антитела кои се специјално прилагодени на коронавирусот.

Неколку компании објавија резултати од почетните фази на клиничките испитувања во кои се наведува дека нивните експериментални вакцини предизвикуваат имунолошки одговор.

Лондонската школа за хигиена и тропска медицина соопшти дека вкупно 23 проекти за вакцини против коронавирус започнале клинички испитувања врз луѓето.

Неколкумина од нив преминале на втората или третата фаза од испитувањата во кои вакцинацијата се спроведува врз илјадници волонтери за да се процени ефикасноста, да се следат несаканите ефекти и да се соберат други информации што ќе овозможат безбедно користење.

Вакцината креирана од американската биотехничка компанија „Модерна“ и вакцината од Универзитетот Оксфорд во соработка со британско-шведската компанија AstraZeneca се меѓу оние во најнапредните фази на развој, заедно со неколку кинески проекти.

Поврзани вести

Д-р Кон објасни што ја чека Србија кога ќе дојде зимата

Бизнисменот Стив Волш е прв „суперносител“ на коронавирусот

Бразилскиот Амазон доживува најлоши шумски пожари во последните 13 години

Stefanija Kuzmanovska

Катимерини: Турските сили пукале врз грчко воено возило

Д-р Тиодоровиќ: Заради масовните собири и непочитување на мерките, хаосот следи за неколку дена

Во Албанија е регистрирана првата жртва од свински грип