Регион СВЕТ

„Ер Србија“ со дозвола за летање: Само Британците, Србите и Русите можат да патуваат кон САД

Американскиот претседател Доналд Трамп привремено го прекина патувањето од Европа во САД на 30 дена поради коронарниот вирус. Оваа забрана не се однесува на Велика Британија, Русија и Србија. Српската авио-компанија Ер Србија, продолжува да лета двапати неделно кон Соединетите Американски Држави. Сепак, тоа не значи дека граѓаните на ЕУ ќе можат да патуваат од Белград до Њујорк.

Прогласувањето за претседател, потпишано од Трамп, го суспендира влегувањето во земјата на повеќето странски државјани кои биле во една од 26-те европски земји од шенген зоната, во било време во текот на 14-дневниот период пред нивното планирано пристигнување во САД.

Забрана имаат патниците од Австрија, Белгија, Чешка, Данска, Естонија, Финска, Франција, Германија, Грција, Унгарија, Исланд, Италија, Латвија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Малта, Холандија, Норвешка, Полска, Португалија, Словачка, Словенија, Шпанија, Шведска и Швајцарија.

Ер Србија утре повторно ќе лета за Цирих, врз основа на одлука на српската влада, бидејќи се проценува дека нешто е можно бидејќи короналниот вирус бил изолиран во кантонот Тичино, на југот на Швајцарија, на границата со Италија.

Инаку, од почетокот на оваа недела, покрај летовите кон Швајцарија, суспендирани се летовите кон Италија. Кон некои дестинации, како Израел, бројот на летови е намален.

Националниот авиопревозник ги враќа парите на патниците ако нивните летови се откажани или ако тоа е направено во иднина. Досега тие беа во можност да го променат датумот на патувањето или дестинацијата, што сè уште важи.

Поврзани вести

После 24 денови без заразени: Два „увезени“ случаи на коронавирус во Нов Зеланд

Во текот на ноќта беа регистрирани околу 30 послаби потреси во Загреб

Александар Петровски

Американски научници: Коронавирусот ја губи силата на сонце, влага и топлина

Пецас: Процесот на враќање во нормала ќе биде бавен и долг, нема да се случи преку ноќ

Македонија без свој претставик на годишниот „климатски“ Давос

Никола Поповски

Велика Британија втора во Европа по број на починати од коронавирусот

Никола Поповски