ЕУ

Во повеќето земји-членки на ЕУ, минималните плати не се доволни за пристоен живот

Европската комисија предложи директива насочена кон зголемување на минималните плати и нивно исплатување.

Во повеќето земји-членки на ЕУ, се вели дека минималните плати се недоволни за пристоен живот.

„Денес ние предлагаме рамка за минимални плати со целосно почитување на националните традиции и слободата на социјалните партнери. Подобрувањето на условите за работа и живот не само што ќе ги заштити работниците, туку и работодавците кои плаќаат пристојни плати и ќе создадеме темели за фер, инклузивно и одржливо закрепнување“, рече Претседателот на Европската комисија Урсула фон дер Лејен.

Минимални плати постојат во сите земји-членки. Во 21 земја-членка тие се пропишани со закон, а во шест земји (Австрија, Кипар, Данска, Финска, Италија и Шведска) минималните плати се договорени во колективните договори.

Во повеќето земји-членки, минималните плати не се соодветни и предлогот на Комисијата се обидува да обезбеди поголема адекватност на овие плати.

Целта на директивата не е да се усогласат нивоата на минимални плати во рамките на ЕУ, ниту да се воспостави унифициран механизам за утврдување на минимални плати во земјите-членки, бидејќи Унијата нема надлежност во овие прашања.

Целта е да се воспостават минимални услови за утврдување на соодветна минимална плата со јасни и стабилни критериуми, кои редовно ќе се ажурираат и да се обезбеди вклучување на социјалните партнери.

Треба да се земат во предвид куповната моќ, даноците, социјалните придобивки …

Наместо препораки, кои не се обврзувачки, Комисијата се одлучи за директива, законодавство на ЕУ што ја дефинира целта што треба да се постигне, а земјите-членки се автономни во изборот како да ја исполнат таа цел.

Откако ќе се преговара за последниот текст на директивата помеѓу Советот и Парламентот, земјите-членки ќе имаат рок од две години да го пренесат во своето законодавство.

Земјите кои преговараат за минимални плати преку колективно договарање обично имаат помалку работници со минимални плати и генерално се повисоки отколку во земјите каде тоа го бара законот. Затоа Комисијата препорачува колективно договарање.

Земјите кои пропишуваат минимални плати со закон треба да утврдат јасни, транспарентни и стабилни критериуми за утврдување на соодветноста на минималните плати.

Овие критериуми треба да вклучуваат барем куповна моќ на минималните плати и да ги земат предвид даноците и социјалните придобивки, општиот раст на бруто платите, развојот на продуктивноста.

Поврзани вести

Јеремиќ: Сега е тешко да се замисли проширувањето на ЕУ кон Западен Балкан

Влатко Зорба

ЕУ: Да се откријат одговорните за труењето на Навални

Никола Поповски

Најмалку три лица загинаа во невремето и поплавите во јужна Франција

Maja_Serafimova

Ликвидиран терорист во Москва кој планирал масовен напад (ВИДЕО)

Макрон: Неопходно е формирање на силна Еврокомисија за спречување кризи

user4

Борел: Сè уште не сме свесни дека сме погодени од криза од библиски размери

Влатко Зорба