Вести СВЕТ

Италијански институт: Крајот на епидемијата на коронавирус е можен кон почетокот на мај

Италијанскиот институт „Ејнауди“ за економија и финансии предвидува дека ширењето на епидемијата на коронавирус во Италија ќе заврши околу 5 мај.

Тие ги дадоа своите заклучоци засновани врз алгоритам кој ги зема предвид сите значајни параметри на пандемијата што ги дава Цивилна заштита на дневна основа – број на новороденчиња, хоспитализација, стапка на закрепнување на пациенти и стапки на смртност.

Според Тас, епидемиолошкото сценарио на институтот се заснова на алгоритам кој ги зема предвид сите параметри на пандемијата, вклучувајќи го и бројот на нови случаи, хоспитализација, стапката на закрепнување на пациентот и стапката на смртност.

Научниците очекуваат акутната фаза на пандемијата да се смири до средината на април.

Северниот регион Трентино-Јужен Тирол се очекува да ја укине вонредната состојба на 6 април, а еден ден подоцна се очекува да го сторат и централните региони Басилика, Лигурија и Умбрија. Регионот Лацио ќе престане да пријавува новозаразени до 16 април, се вели во извештајот на Институтот.

Според Тасс, северните региони Венето и Пиемонт, кои биле меѓу првите што пријавиле случаи на коронарен вирус, ќе прогласат епидемија да заврши на 14 и 15 април, соодветно.

Најтешко погодениот регион, Ломбардија и неговиот административен центар Милано, ќе го прогласат крајот на епидемијата до 22 април, соседниот регион Емилија-Ромања, втора по потврдени случаи во Италија, ќе го стори тоа на 28 април, а Тоскана на 5 мај.

Заменик-министерот за здравство Пјерпаоло Силери, еден од првите што е заразен со коронавирусот, изјави вчера дека Италија ќе го остави пикот на епидемијата зад себе, за околу 7 до 10 дена.

Според официјалните податоци, во последните 24 часа, 812 луѓе починале од коронавирусот во Италија, а регистрирани се и 1.648 нови случаи, што е рекордно ниско ниво во однос на просекот од 3.000 на ден.

Според агенцијата, вкупниот број на заразени од епидемијата во Италија е скоро 102.000 лица.

Поврзани вести

За да ја зголеми конкуренцијата, Кина намалува царини за 850 странски производи

Никола Поповски

На Самоа почна Новата 2020 година

Maja_Serafimova

Во Кина нови 508 заразени од коронавирус

Две жртви во невремето Денис во Велика Британија

Влатко Зорба

Премногу е рано да се суди кој ќе излезе како победник од кризата

Влатко Зорба

Вонредната состојба во Португалија воведена поради епидемијата со Ковид-19 ќе биде укината на 3 мај