Вести СВЕТ

Кои земји би можеле да бидат нови жаришта: Некои држави во развој се уште не го доживеале најлошото

Анализите покажуваат дека некои земји во развој сè уште не го доживеале најлошото од оваа епидемија на коронавирус.

Бројот на инфекции со коронавирус и бројот на смртни случаи го достигна врвот во многу европски и северноамерикански земји.

Не постои математичка формула што би прецизирала кои земји би можеле да станат нови жаришта во глобалната криза, но бројни фактори можат да помогнат да се откријат нациите во кои најверојатно ќе се случи најголемата епидемија, пренесува Sky News.

Д-р Самир Бат, предавач на Империал колеџот во Лондон, кој ја советува владата на Велика Британија да одговори на кризата со коронавирус, вели дека првиот чекор е да се разбере стапката на раст на епидемијата.

Врз основа на анализата на удвојување на случаите ширум светот, се забележува дека бројот на случаи расте рапидно во земјите на Централна Африка, Латинска Америка и Јужна Азија.

Во март, професорот Сер Дејвид Шпигехалтер од Универзитетот во Кембриџ предвиде дека Велика Британија ќе се соочи со истите проблеми како Италија, бидејќи случаите се двојно се зголемиле приближно на секои три дена.

За појавата на епидемијата на некоја заразна болест, важно е да се знае стапката на раст, што укажува колку брзо се зголемува бројот на заразени лица.

„Стапката на смртност е мала во земјите во развој од широк спектар на причини што ќе варираат од земја до земја и тие вклучуваат подоцнежен почетокот на епидемијата, разлики во известувањето и различни интервенции“, истакна д-р Бат.

Подобра мерка за проценка на влијанието на Ковид 19 е повисокиот број на смртни случаи, што се однесува на бројот на смртни случаи над просечната стапка на смртност во секоја земја.

Во моментов е тешко да се процени, но неколку анализи низ Европа покажаа дека бројот на други смртни случаи е поголем од бројот на смртни случаи од коронавирус.

Ова е случај и во многу земји во региони во развој.

Перуанските медиуми објавија дека имало 2.248 смртни случаи повеќе во април во однос на претходната година, но дека само половина од нив биле поради Ковид-19.

Бројот на смртни случаи како резултат на респираторни заболувања во бразилскиот град Манаус е петпати поголем отколку во текот на истиот месец минатата година, но само еден од четири случаи се должел на Ковид-19.

Д-р Мајкл Тилдесли, професор на Универзитетот во Вервик, рече дека сè уште постои неизвесност за потенцијалниот број на смртни случаи во Африка како резултат на пандемијата.

„Просечната возраст на населението во Африка е значително пониска отколку во Европа и има јасни докази, барем во Европа, дека ризикот од компликации заради инфекција е значително поголем кај постарите лица“, посочи д-р Тилдесли.

„Сепак, постои загриженост за релативно нискиот капацитет на здравствените системи во Африка во споредба со многумина во европските земји“, додаде тој.

Обединетите нации предупредуваат дека епидемијата на коронавирус може да има катастрофално влијание врз земјите во развој.

Извештајот на ООН сугерира дека сиромаштијата може да се зголеми за првпат од 1990 година.

За борбата против епидемијата, многу земји во регионите во развој воведоа строги ограничувања во раните фази, но стапките на пренесување остануваат високи.

Јужна Африка, каде беше тешко да се ограничи движењето во некои населени градови, го контролира нејзиното појавување преку комбинација на масовно скринирање и насочено тестирање.

Д-р Тилдесли изјави дека Африка е помалку погодена, затоа што многу земји воведоа рестриктивни мерки, но дека бројот на заразени може да биде многу поголем, со оглед на ограничувањата поврзани со тестирањето.

„Дневниот број потврдени случаи во некои земји, како Јужна Африка, Египет и Нигерија, продолжува да расте, иако во Јужна Африка ова може делумно да се должи на обемот на тестирање што се одвива во земјата“, рече тој.

Поврзани вести

Инстаграм блокираше новинарка на „Шарли Ебдо“ поради пророкот Мухамед

Влатко Зорба

Руски пранкери го насамариле претседателот на Европскиот парламент: Лажно се преставиле како Тихановскаја (аудио)

Никола Поповски

Земјотрес од 5,3 по Рихтер го погоди централниот дел од Калифорнија

Влатко Зорба

Вулин: Србите во Црна Гора немаат право на јазик, писмо и молитви во својата црква

Никола Поповски

Корона келнер хит во Хрватска (ВИДЕО)

Акционерите на „Ер Италија“ се согласија да започнат процес за ликвидација на компанијата