Регион СВЕТ

Лекарите ги објаснуваат симптомите на корона, а ова е најбитно во детекција на вирусот

Влегувањето во разладените простории од летните горештини и обратно, пиењето ладни пијалоци, освежувањето на базените и слично, се работи што сите ги правиме за време на најжешката сезона и за што нè предупредуваа нашите мајки и баби. Ваквото однесување честопати води до „летни“ настинки, кога, парадоксално, нивното време не е. Сепак, како да го препознаеме овој вид респираторна инфекција на која сите сме навикнати во однос на новиот вирус на корона?

Д-р Александар Стојановиќ, директор на Здравствениот дом „Д-р Милутин Ивковиќ“ во Палилула, Србија вели дека во моментов се зголемува бројот на пациенти кои се жалат на респираторни инфекции што не се предизвикани од ковид-19.

Во таква ситуација, забележува Стојановиќ, важно е лекарите да извршат прецизна тријажа на ваквите пациенти за да избегнат мешање меѓу оние со ковид-19 и обичната настинка.

– Бидејќи сега сме во време на летни инфекции, настинки, алергии и слично, кога пациент доаѓа во здравствениот центар, ние извршуваме тријажа и во разговор со нив, лекарот утврдува дали станува збор за ковид амбуланта или за општ лекар. На лице место, утврдуваме и гледаме според симптомите – рече д-р Стојановиќ.
Неодамна, честопати се дискутираше за симптомите на коронавирус. Често се споменува дека списокот на симптоми на короната е проширен и дека треската и сувата кашлица веќе не се најизразените знаци на новата болест.

– Симптомите на корона се треска која трае подолго од три дена, потоа се јавува гребење во грлото, отежнато дишење, губење на чувството за мирис и вкус – што е многу важно затоа што се покажа дека овие се два важни параметри. Исто така, постои гадење во стомакот, општа малаксаност и во последно време – дијареја. Со настинки, немаме такви симптоми. Врз основа на оваа клиничка слика, пациентот е на тријажа. Потоа правиме лабораторија што ќе биде готова за половина час, врз основа на тоа гледаме каква е крвната слика и дали има зголемување или намалување на леукоцитите. Последната варијанта е, кога не сме целосно сигурни – ги снимаме белите дробови. Ако на снимката се гледа дека има пневмонија, тогаш сомнежот паѓа на ковид-19 – детално раскажа д-р Стојановиќ.

Симптом на чувство за мирис и вкус

Како што спомна и самиот д-р Стојановиќ, симптомот на губење на чувството за мирис и вкус е многу важен при откривање на коронавирус, сепак, ова често се поставува во прашање во медиумите. Значи се споменува дека ваквите симптоми не се јавуваат често кај сите пациенти. Директорот на ДZ Палилула ја отстрани и оваа дилема.

– Од моето искуство, во овој втор пик на епидемијата, повеќето помлади пациенти ги имаа овие симптоми. Ова се случува повеќе со помладите луѓе, барем според моето искуство. Во еден 90 отсто од случаите, кога пациентите пријавиле вакви симптоми, тие биле позитивни на ковид-19 – заклучи д-р Стојановиќ.

Поврзани вести

Статуа на Путин откриена во ски-центар во Киргистан

Шести случај на коронавирус во Хрватска

Александар Тодески

Блумберг: Се кандидирам за претседател за да го победам Трамп и да ја обновам Америка

Влатко Зорба

Ѓорѓевиќ: На Србија и претстои долг процес за да се реализира договореното во Охрид

Влатко Зорба

Трамп за Сондленд: Овој човек не го познавам добро, но изгледа како фин човек

Влатко Зорба

Дали е можно да се носат маски на високи температури: Јапонците го пронајдоа решението