Регион СВЕТ

Лукач: Најголема безбедносна закана на Република Српска се повратниците од странските боишта

Министерот за внатрешни работи на Република Српска, Драган Лукач рече дека најголемата безбедносна закана во моментот е заканата од тероризам и дека повратниците од странските боишта претставуваат предизвик не само за Република Српска, туку и за Европа.

– Тешко е да се поверува дека тие што заминаа на боиштата од радикални верски убедувања се враќаат во БиХ со желба за мир и соживот. Затоа многу е важна борбата против тероризмот и соработката на агенциите за спроведување на законот, не само во БиХ, туку и на меѓународно ниво, рече Лукач.

Зборувајќи за мигрантската криза, тој повтори дека Босна и Херцеговина не е подготвена за какво било задржување на мигрантите и дека единствено што може да се направи во тој случај е мигрантите да поминат низ нејзина територија.

– Граѓаните на Република Српска, но и на Федерацијата на БиХ, веќе ги трпат последиците од мигрантската криза и секој ден гледаме дека никој не сака прифатни центри во близина на нивните населби, истакна Лукач.

Како што рече, она што го загрижува како министер е случаите на „скриени идентитети“, што бара сериозен пристап од сите институции за решавање на мигрантската криза во земјата.

Поврзани вести

Ердоган: На границата со Европа има 18.000 мигранти, денес би можеле да бидат 30.000

Импичментот на Трамп: Сторил повеќекратна и груба злоупотреба на претседателската власт

Никола Поповски

Харадинај бара отфрлање на договорот, Американците му се закануваат?

Stefanija Kuzmanovska

Макрон го демонстрира единството на ЕУ (ВИДЕО)

Унгарската влада им дава на семејствата до 10.000 долари за да ги обноват своите домови

Stefanija Kuzmanovska

Тачи: Ако се потврди обвинението, ќе поднесам оставка

Stefanija Kuzmanovska