Регион

Ѓукановиќ: Белград не се мешал толку многу од времето на Милошевиќ

Црногорскиот претседател Мило Ѓукановиќ оцени дека односите меѓу Црна Гора и Србија „не се добри“ и истакна дека официјален Белград „уште од времето на Милошевиќ не бил повклучен во внатрешните работи на Црна Гора отколку што е денес“.

„Црна Гора не придонесува за тоа на кој било начин. Покрај тоа што инсистира на одбрана на своите национални и државни интереси. Од времето на Милошевиќ, официјален Белград не бил повклучен во внатрешните работи на Црна Гора отколку што е денес … Клучни српски министри ги коментираат процесите во нашата земја скоро секој ден, а често и на несоодветен јазик, со намера директно да влијаат врз нив, докажувајќи колку Србија е силна. И тоа, всушност, сведочи за нешто друго. Сакам да верувам дека има здрав разум и во Белград. И подготвеност да се работи на подобрување на односите од заеднички интерес“, истакна Ѓукановиќ во интервју за „Победа“.

Говорејќи за литиите што ги организирале епархиите на Српската православна црква (СПЦ), и против Законот за слобода на религијата, Ѓукановиќ оцени дека целта им е да ја сменат владата во Црна Гора, а не законот.

„Можеби е најточно да се каже дека на почетокот на литиите беа еден вид притисок врз владата заради Законот за слобода на религија. „Но, сè што му претходеше, и она што подоцна се претвори, сведочи дека тоа е форма на политичка борба со намера да се смени владата во Црна Гора, а не законот“, рече тој.

Еден месец и половина пред изборите закажани за 30 август, Ѓукановиќ ја одбележа Српската православна црква во Црна Гора како лидер на опозицискиот блок, оценувајќи дека станува збор за „политичка глупост“.

„Денес има малку општества во светот каде верските организации и нивните водачи имаат толку видлива политичка улога. Можеби може да се спореди со Иран на некој начин. Предизборната околина денес е значително различна, односно значително понеповолна во однос на 2016 година. Црквата во тоа време не ја минуваше политичката линија, без оглед на тоа што се знаеше кои се нејзините фаворити и во чиј интерес работи. Дури и официјална Србија во тоа време не беше толку отворено вклучена во внатрешните работи на Црна Гора. Москва сега е потивка, но веројатно нема потреба да се биде погласен со толку многу бучава од нејзините српски експоненти, и во Србија и овде“, рече тој.

Говорејќи за улогата на Српската православна црква во Црна Гора (СПЦ), црногорскиот претседател оцени дека СПЦ „со своите епархии со децении се позиционира против Црна Гора“.

Се чини дека само Српската православна црква, а само во Црна Гора, не се придржува до античкиот максимум дека „гласот на народот е глас на Бога“… Ниту ја почитува нормата за канонско право „кој е против владата, е против заповедта на Бога“, вели тој.

Поврзани вести

Истанбул се подготвува за молитвата во Аја Софија: Фреските покриени, на подот тепихот на Ердоган

Ердоган: Се враќаме во нормала после Рамазан

Тензично на сослушувањето на лидерот на Златна зора во судот во Атина

Градоначалникот на Подгорица најави затворање на градот заради корона

Во Хрватска 95 нови случаи на заразени со Ковид-19

Влатко Зорба

Релаксирање на полицискиот час за првомајските празници во Србија