Регион

Јеремиќ: Србија е балканска Белорусија

Претседателот на Народната партија, Вук Јеремиќ, изјави дека Србија е еднопартиска држава во која нема демократски поредок и во која владата контролира сè, вклучително и приватниот сектор, и дека со таква влада нема можност да се постигнат цели за одржлив развој до 2030 година. чие исполнување би значело благосостојба за сите граѓани.

„Надеж може да биде ангажман на инвеститори од Европската унија, САД и Кина со работење во Србија во согласност со постигнувањето на целите за одржлив развој, односно во согласност со општите норми што се имплицираат во нивните домашни јурисдикции. Надворешното дипломатско влијание врз подобрувањето на деловните правила во Србија исто така може да биде корисно“, рече Јеремиќ во дискусијата „Придонесот на приватниот сектор за одржлив развој во ЕУ и земјите кандидати за членство во ЕУ во Југоисточна Европа“.

Дискусијата, одржана преку видео конференција, беше организирана од престижниот американски центар „Козметски“, во соработка со Универзитетот во Тексас во Остин.

Покрај Јеремиќ, кој е и поранешен претседател на Генералното собрание на ОН, за време на чиј мандат е 2012-2013 година е воспоставен механизам за преговори за целите на глобалниот одржлив развој до 2030 година. На конференцијата за состојбата на Западен Балкан присуствуваа претставници на ОН, професори од универзитетите во Бостон и Атина, амбасадор на Црна Гора во ОН, Милица Пејановиќ Ѓуришиќ, амбасадорот на Хрватска во САД, Пјер Шимуновиќ и градоначалникот на Тирана – Ерион Велиај.

Јеремиќ посочи дека меѓународно признатите организации кои ја следат состојбата на демократијата ширум светот повеќе не ја класифицираат Србија како држава со демократски поредок и потсети дека Фридом Хаус ја класифицираше Србија како „делумно слободна држава“ и ја опиша како „хибриден режим“ за прв пат од 2000 година и крајот на владеењето на Слободан Милошевиќ.

„Денес, во очите на демократскиот свет, Србија е балканска Белорусија. За жал, ние сме еднопартиска држава и тоа не е претерување. СНС е најголемата партија во Европа според бројот на членови. Партијата на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, брои 730.000 члена, што значи дека секој десетти жител на нашата земја има право на глас. На второ место во Европа е германската ЦДУ на канцеларката Ангела Меркел, која брои околу 400.000 членови“, рече Јеремиќ.

Јеремиќ рече дека шефот на една од најголемите фармацевтски компании во светот, кој е вклучен во развојот на вакцината против коронавирусот, му рекол дека вакцината, кога ќе се создаде, најпрво ќе биде дистрибуирана во развиените земји, како што се САД, земјите членки на ЕУ, Јапонија и Јужна Кореја. .

„Неопходно е да се создаде механизам што е можно поскоро што ќе овозможи вакцината да биде подеднакво достапна за сите земји во светот под еднакви услови, како за здравјето, така и за животот на луѓето ширум планетата, и да се избегне нова рунда геополитички борби и поделби на оние кои имаат и кои немаат “, заклучи Јеремиќ.

Поврзани вести

Управен суд во Загреб пресуди дека хомосексуална двојка имаат право да бидат згрижувачко семејство

Нов земјотрес регистриран попладнево во Албанија

Забрана за патување на Кинези во Црна Гора

Вучиќ: Ги прашувам нашите руски пријатели, зошто?

„Корона закон“ во Словенија: Граѓаните и компаниите ќе добијат директна државна финансиска помош од три милијарди евра

Вучиќ: Бројот на пациенти со корона е намален

Влатко Зорба