Регион СВЕТ

Симулација во Словенија: Епидемијата би требало да заврши на крајот на април

Во Словенија е направена анализа и симулација која покажува дека епидемијата со коронавирусот во земјата може да заврши до крајот на април.

Симулацијата ја направи доктор Матјаж Лесковар од Институтот Јожеф Стефан, а е создадена по едноставен точкест модел на епидемија. Користени се јавно достапните податоците за начинот на ширење на вирусот и како се развива болеста Ковид-19.

Дополнително Лесковар изработи и повеќе сценарија за ширењето на вирусот во услови на почитување и непочитување на социјалното дистанцирање. Според тие податоци доколку не се следат наредбите за изолација, бројот на заразени и заболени многу ќе се зголемува.

Поврзани вести

Газета Експрес: Американските власти сметаат дека Курти лаже кога вели дека ќе ги укине таксите за Србија

Никола Поповски

Велика Британија: Бремена медицинска сестра починала од коронавирус, лекарите го спасиле бебето

Лукашенко: Белорусија ги затвора границите со Полска, Литванија и Украина

Никола Поповски

ОН: Милијарда ученици погодени од затворањето на училиштата поради коронавирусот

Stefanija Kuzmanovska

Американско истражување: Микрокапките можат да останат во воздухот повеќе од 10 минути, говорот значителен начин на ширење на вирусите

Четврта жртва во Кина од коронавирусот, епидемијата се шири од човек на човек

Никола Поповски