Регион СВЕТ

Србија: Која е целта на старо-новата влада чиј мандат е скратен уште пред да се формира?

Идејата за мандатот на Владата во Србија и на Националното собрание да биде прекинат најдоцна до 3 април 2022 година, не мора да биде лоша, бидејќи тоа значи дека граѓаните ќе се изјаснат за работата на владата веднаш по завршувањето на епидемијата на коронавирусот.

Вака го коментирал соопштението на претседателот на Србија, Александар Вучиќ, политичкиот аналитичар Дејан Вук Станковиќ за порталот „Спутник“, дека новите парламентарни избори ќе се одржат најдоцна до 3 април 2022 година.

„Покрај тоа, ова води кон воспоставување чисти сметки меѓу граѓаните и владата. Сепак, ова е влада што се формира во вонредни околности, не само во Србија, туку и во целиот свет, и затоа ми се чини дека ограничениот мандат не е толку неправилна работа, колку што би изгледало кога би биле во некои регуларни околности. Кога имате специфични работни места, поставувате рокови“, смета Станковиќ.

Така, парламентарните избори може да одат во пакет со локалните и претседателските избори.

Новата српска влада ќе биде влада на најширок можен консензус, имајќи предвид дека во нејзината работа ќе учествуваат три главни листи застапени во српскиот парламент – коалиции собрани околу СНС, СПС, како и СПАС од Александар Шапиќ, вели аналитичарот.

Според зборовите на Станковиќ, оваа состојба е условена од договорот на главните политички чинители, но и од потребата да се одговори на низа предизвици со кои се соочува земјата и кои се дефинирани во шесте цели на новата влада, а тоа се борбата против коронавирусот на здравствениот и економискиот план, подигнување на перформансите на економијата, борбата против организираниот криминал, како и борбата за заштита на легитимните државни и национални интереси.

Во временскиот период за кој е ограничен, владата, според мислењето на Станковиќ, треба да стори три работи – да ги заштити граѓаните од Ковид-19, да иницира динамичен економски раст по епидемијата, како и да ги заштити националните интереси, вклучително и борбата против криминалот.

„Некои работи веројатно ќе бидат јасни, барем кога зборуваме за предизвикот што е пред нас, за кризата со корона. Што се однесува до борбата против криминалот, во моментов е тешко да се шпекулира за ова и можно е несомнено да биде важна тема во која, пред сè, е потребна политичка поддршка за полицијата и судството да се борат за поправедна Србија. За крај, Косово ќе остане еден вид вечна тема, особено затоа што процесот на преговори во овој момент не ветува шанса за компромис, односно договор меѓу Србите и Албанците“, заклучил Станковиќ.

Поврзани вести

Трамп има понуда за Ердоган

Невреме во Словенија, една жртва, оштетени објекти, села без струја

Францускиот нобеловец кој сметаше дека вирусот потекнува од лабораторија со ново тврдење: Коронавирусот самиот ќе се уништи

Политико: САД ги поддржуваат протестите во Бугарија

Германија: Протест против вакцините и мерките за заштита

Stefanija Kuzmanovska

Длабока поделеност во довербата во одредени медиуми меѓу републиканските и демократските гласачи