СВЕТ

Столтенберг ја повика Русија да ги исполни обврските за „Отворено небо“

Генералниот секретар на НАТО, Јенс Столтенберг, ја повика Русија да ги исполни обврските и да соработува во набљудувањето на нејзините воени активности за да го спаси Договорот за отворено небо (Treaty of Open Skies), од кој Соединетите држави се закануваат дека ќе се повлечат.

„Враќањето на Русија на почитување на договорот е најдобриот начин за зачувување на придобивките од тој договор“, рече Столтенберг по итна видео-средба со амбасадорите на НАТО.

Договорот, кој стапи во сила во 2002 година, ги принудува Соединетите држави и Русија да ја почитуваат контролата врз нивните воени активности и стратешките инсталации.

Договорот овозможува извидување летови на невооружени авиони над територијата на 34 земји потписнички, кои првично требаше да ја зајакнат довербата и да овозможат спречување на конфликтот меѓу САД и Русија.

За време на средбата, Столтенберг не ја спомна декларацијата што ја потпишаа денес десет европски земји. Тие земји изразуваат жалење и загриженост поради американската најава за повлекување од договорот.

Повлекувањето на САД од договорот треба да стапи на сила за шест месеци, но Вашингтон рече дека е подготвена да ја преиспита одлуката доколку Русија целосно го почитува договорот.

„Ние сме цврсто посветени на одржување на контрола на оружјето, разоружување и ефикасно неширење на меѓународно ниво“, рече Столтенберг.

Според него, Русија веќе неколку години воведува ограничувања за прелевање, што не е во согласност со договорот. Ограничувањата се применуваат особено за прелетување на Калининград и областа близу границата со Грузија.

„Селективното спроведување на обврските на Русија доведе до поткопување на тој важен договор за безбедност и стабилност на евроатлантскиот регион“, додаде Столтенберг.

Според него, НАТО останува отворен за дијалог во рамките на Советот НАТО-Русија.

Договорот „Отворено небо“ поврзува 35 земји. Секоја земја потписничка е должна да дозволи летови на набудување над нејзината територија и може да спроведува такви летови преку други земји, исто така, потписнички на договорот.

Поврзани вести

Хаос во хрватскиот Парламент: Пратеник на раце изнесен од обезбедувањето, ќесе ѓубре на столчето на премиерот

Maja_Serafimova

Научници од Харвард: Социјалното дистанцирање во САД би можело да трае до 2022 година

Хрватска: Двајцата пациенти од болницата во Винковци немаат коронавирус

Никола Поповски

Израел и Палестина ставија крај на петмесечниот трговски конфликт

Никола Поповски

Грција и Кина ги продлабочуваат билатералните односи

Најмалку 66 луѓе починаа од Ковид-19 во Иран