Вести

Англија има рекорден број жртви во последните 15 години

Бројот на загинати во Велика Британија, Англија и Велс, соодветно, се искачи на највисоко ниво откако официјалната статистика започна да се прави пред 15 години, покажуваат податоците на Бирото за национална статистика на Обединетото Кралство (ONS).

Покрај тоа, бројот на смртни случаи во неделата од 27 март до 3 април е скоро 40% поголема од просекот. Во таа недела во Англија и Велс починале 16.387 лица, што е за 6.082 повеќе смртни случаи од петгодишниот просек и 5.426 повеќе смртни случаи од претходната недела, пренесе „Гардијан“.

„Смртните случаи регистрирани во Англија и Велс во текот на неделата што завршува на 3 април се највисоки откако започнавме со составување на неделни податоци во 2005 година“, изјави Ник Страјп од ONS.

„Најновите споредливи податоци за смртни случаи на КОВИД-19 со датум на смрт до 3 април покажуваат дека имало 6.235 смртни случаи во Англија и Велс. Кога се бараат податоци за Англија, тоа е за 15% повисоко од бројките на Националниот здравствен систем (NHS), откако ги вклучуваат сите спомнувања на „КОВИД-19“ на посмртницата, вклучително и сомневање за „КОВИД-19“, како и за смртни случаи во заедницата“, додаде Страјп.

Покрај тоа, дури 22% од смртните случаи оваа недела биле поврзани со коронавирус, додека во неделата од 20-27 март, само 5% од смртните случаи биле поврзани со коронавирус.

Во Лондон, главниот фокус на епидемијата во Велика Британија, овој процент беше уште поголем, скоро 50%.

Во исто време, алармантни извештаи за експлозија на смртни случаи во старечки домови доаѓаат и од Велика Британија. HC One, компанија која одржува околу 350 старечки домови во оваа земја, соопшти дека има 311 смртни случаи за штитеници за кои е потврдено или се сомнева дека биле заразени од коронавирус. КОВИД-19 еруптираше во дури две третини од нивните домови, додадоа тие.

MHA, добротворна организација, која исто така води старечки домови, пријави 210 смртни случаи во 131 домови, што е половина од нивните домови.

Поврзани вести

Бројот на смртни случаи во Италија во пораст: Во последните 24 часа починаа уште 575 лица

Влатко Зорба

Во Кина има 80.860 случаи на Ковид-19, излекувани 67.749 луѓе

Огромен астероид утре ќе помине покрај Земјата

Влатко Зорба

Трамп: Го прекинуваме финaнсирањето на СЗО заради начинот на кој раководеше со пандемијата

Русија ќе работи на постигнувањето договор меѓу Сирија и Курдите

Влатко Зорба

Новиот корона вирус во Кина се пренесува од лице на лице