Вести

Гутереш: ОН во најлоша финансика криза во изминатите 10 години

Генералниот секретар на ОН Антонио Гутереш предупреди дека ОН се наоѓаат во „најлошата финансиска криза“ за речиси една деценија, бидејќи 64 од 193 земји-членки не ги платиле своите годишни придонеси, вклучително и САД, што обично дава најмногу придонеси.

Портпаролот на Гутереш, Стефан Дижарик, рече дека генералниот секретар им пишал на сите членови, велејќи дека „организацијата ризикува да ги потроши своите резерви до крајот на месецот и пропушти во исплати на персоналот и добавувачи“.

До крајот на септември, рече Дижарик, државите членки платија само 70 проценти од вкупната проценка за редовниот буџет, додека во исто време лани платија 78 проценти.

Според ОН, 129 земји платиле 1,99 милијарди долари за оперативниот буџет. Соопштено е дека тие должат 1,386 милијарди долари оваа година.

Покрај САД не платиле Бразил, Иран, Израел, Мексико, Јужна Кореја, Саудиска Арабија и Уругвај. Според ОН, САД должат 674 милиони долари на редовниот буџет за 2019 година и 381 милиони американски долари на претходните редовни буџети.

Поврзани вести

Британски доктор: Добро ќе биде ако има помалку од 20.000 мртви

Влатко Зорба

Поради дождот, мирно на улиците во Минск

Влатко Зорба

Ова е првиот град на светот кој стекна колективен имунитет на корона

Александар Петровски

Само еден нов случај на коронавирус во Вухан

Коронавирусот останува: Научниците предвидуваат како ќе изгледа светот во 2021 година и што ќе се случи со пандемијата

Никола Поповски

Протест пред вилата на милијардер: „Го направивме најбогатиот човек во светот“ (ВИДЕО)

Никола Поповски