Вести

Во Њујорк дневно умираат 200 луѓе кои не се регистрирани

Во Њујорк, каде што тестирањата покажаа позитивни 76.876 луѓе на коронавирусот, неколку илјади помалку отколку во Кина на врвот на пандемијата, 4.009 лица официјално ја изгубиле својата борба со вирусот досега, при што некои градски оддели предупредуваат дека тој број е поголем затоа што секојдневно 200 Њујорчани умираат во своите домови и нивната смрт не е запишана на официјалните записи, бидејќи не биле тестирани.

„Ако некој умира дома со коронавирус, постои добра шанса да не ги внесе официјалните податоци. Исто така, значи дека жртвите кои не биле тестирани не се сметаат, што ја нарушува сликата што им е потребна на епидемиолозите“, рече Аја Ворти-Дејвис, портпарол на здравствениот истражувачки центар.

Таа додаде дека треба да се има предвид дека помеѓу 20 и 25 луѓе умирале дома во Њујорк пред избувнувањето на проблемот.

Пожарникарите на ФДНИ, кои имаат задача да одговорат на итни случаи, како што е срцев удар, велат дека 2,192 лица починале во домот помеѓу 20 март и 5 април, што е 130 на ден, што е скоро 400 пати повеќе од минатата година.

Поврзани вести

Шест лица загинаа во земјотресот во Мексико (ВИДЕО)

Директната сончева светлина го уништува КОВИД-19, тврди ново истражување презентирано во Белата Куќа

Влатко Зорба

Фармацевтските компании го отфрлиле предлогот на ЕУ: Дали пред три години ќе ја имавме вакцината за коронавирусот?

Шест европски земји со над 10 отсто смртност од КОВИД-19

Влатко Зорба

Теорија на заговор: Коронавирусот е измама, а доказ за тоа е банкнотата од 10 австралиски долари

Велика Британија: 10 смртни случаи од коронавирус, училиштата се уште не се затворени