Вести СВЕТ

Вирусите поврзани со САРС-КоВ-2 живеат во лилјаци веќе многу децении

Молекуларните биолози од Кина, САД и Европа ги споредиле геномите на десетици вируси кои се најтесно поврзани со САРС-КоВ-2 и откриле дека нејзините претходни форми се одвоени од обичното еволутивно дрво на вирусот кај лилјаците одамна, пред 40 до 70 години.

Тим молекуларни биолози предводени од Дејвид Робертсон од Универзитетот во Единбург ја анализирале еволутивната историја на претходните форми на САРС-КоВ-2 со проучување на геномите на неколку десетици вируси кои се најтесно поврзани со него. Резултатите од истражувањето беа објавени во списанието „Nature Microbiology“, пренесува ТАС.

Анализата покажа дека вирусите поврзани со САРС-КоВ-2 живеат во лилјаци веќе многу децении.

Овие вируси имаат заедничко потекло и можност за заразување на клетките на цицачи, што го олесни нивното пренесување на луѓето и што може да се случи повторно во иднина, посочуваат научниците.

Раздвојувањето на претходните форми на САРС-КоВ-2 од заедничкото еволутивно дрво на лилјаци меѓу лилјаците во јужна и југоисточна Кина се случи во периодот од 1948 до 1969 година, додека раздвојувањето на патогените хемикалии КОВИД-19 и САРС се случи подоцна, помеѓу 1952 година и 1970 година.

Резултатите од оваа студија посочуваат дека вирусите САРС-КоВ-2 циркулираат во лилјаци во јужна Кина повеќе од половина век, а нивната специфична структура, која им овозможува да се врзуваат за рецепторите на површината на клетките на белите дробови на неколку различни видови, објаснува зошто се заразуваат два слични вируси човечки видови и предизвика сериозни епидемии на респираторни инфекции.

Поврзани вести

Јулија Тимошенко во сериозна здравствена состојба, приклучена е на респиратор

Никола Поповски

Непријатно изненадување и во Турција: Најголемо зголемување во бројот на новозаразени

Германија ја прогласи Виена за „корона ризична“

Александар Петровски

Трамп беше пречекан со поздрави и свирежи на спортски натпревар во боречки вештини

Влатко Зорба

Укинување на ограничувањата: Словенија од утре ги отвора границите на општините

Меркел: Германија нема да ја снабдува Турција со оружје

Maja_Serafimova