Таг : граѓани

Компании и пазар

Брзите измени на Законите влеваат несигурност кај компаниите и граѓаните

Влатко Зорба
Честото менување на законската регулатива и ефектите од промените особено во даночните закони врз стопанството, најавата за нова глобална економска криза во 2020 година, како...
МАКЕДОНИЈА

Калеска –Ванчева: Сите пратеници треба да го поддржат Барањето за автентично толкување на членот 11

Ивана Рамаданова
Во името на заштитата на правдата ги повикуваме сите пратеници, од сите парламентарни партии, пред се пратениците од ВМРО-ДПМНЕ, да го поддржат барањето на СДСМ...
Политика

ГДУ нуди бесплатна правна помош за сите граѓани кои имаат проблеми со незаконити постапки од страна на извршителите

Влатко Зорба
„Внимателно ги следиме протестите на граѓаните кои го искажуваат нивното незадоволство од работата на извршителите и искрено не загрижува односот на надлежните институции, особено на...
МАКЕДОНИЈА

УЈП: Граѓаните да ги проверат податоците од трансакциската сметка заради повратот на ДДВ

Влатко Зорба
Управата за јавни приходи денеска ги повика граѓаните кои ја користат апликацијата „МојДДВ“ да извршат проверка на податоците од трансакциската сметка заради враќање на дел...
Политика

„Детектор“: 61% од граѓаните сметаат дека плаќаат високи даноци во однос на платата

Влатко Зорба
Дури 61% од граѓаните сметаат дека плаќаат високи даноци во однос на платата, додека едвај 2% имаат спротивно мислење, покажуваат резултатите од анкетата на „Детектор“....
Компании и пазар

„МојДДВ“ во вториот квартал: Кај граѓаните се враќаат 5 милиони евра

Влатко Зорба
Во вториот квартал од „МојДДВ“ кој стартуваше на 01.10.2019 заклучно со 14.11.2019 скенирани се 12,935,870 сметки, од нив е остварен промет 6,221,525,720 денари и вкупен...
Политика

ВМРО-ДПМНЕ повикува НВО, здруженија и граѓани да се приклучат на „Обновата на Македонија“

Влатко Зорба
„Владеење на правото и економски просперитет се невозможни со Зоран Заев и СДСМ на власт. Тоа е се појасно со секој изминат ден. Надеж дека...
МАКЕДОНИЈА

Катастарот ќе ги исправа грешките, настанaти при впишување на правата на недвижностите во имотните листови на граѓаните

Влатко Зорба
Катастарот ќе ги исправа грешките настанaти при впишување на правата на недвижностите во имотните листови на граѓаните, до кои дошло при преклопот на дигиталните со...
Политика

Заев: Имаме економска година и имаме Влада за граѓаните

Влатко Зорба
„И овој месец имаме раст на просечната плата во споредба со истиот период во претходните години“, пишува премиерот Зоран Зав по денешната вест за растот...