Таг : Охис

МАКЕДОНИЈА

Првата тура опасен хемиски отпад од „Охис“ пристигна во Базел

Stefanija Kuzmanovska
Според податоците добиени од „Екоцентар 97“ ДООЕЛ Скопје, на 14 јануари годинава се направи првиот извоз на отпадни хемикалии согласно проектот „Отстранување, дислоцирање, уништување или...
МАКЕДОНИЈА

Количини опасен отпад во кругот на АД ОХИС базирани на информации стари над 20 години

Ивана Рамаданова
За проектот “Безбедно отстранување на хемиски материи од локации и производни погони во кругот на АД ОХИС Скопје” била избрана за најповолен понудувач на распишан...
МАКЕДОНИЈА

Темелковски: Од претходно знаевме колку токсични материи има во Охис, инициравме чистење

Како општина ги немаме потребната механизацијата и инструменти за да провериме што се случило во Охис. Меѓу првите отидов на терен, не уверија дека не...
МАКЕДОНИЈА

Граѓаните нестрпливи за инцидентот во Охис, прашуваат кој си игра со нивното здравје!

Влатко Зорба
„Охис“ од некогашен хемиски гигант кој во поранешна Југославија хранел повеќе од 5000 семејства, денес е реална закана по здравјето на жителите од овој дел...
МАКЕДОНИЈА

ГАЛЕРИЈА: Опасниот винил хлорид во цистерна се чува во Охис, низ целиот свет се уништувал пред 30 години

Во цистерна, со 24 часовно обезбедување се чува екстремно опасниот винил хлорид во кругот на Охис. Катастрофата која тој би ја направил би била кобна...
МАКЕДОНИЈА

АРМ безбедно ја отстрани токсичната материја од „Охис“

Државниот инспекторат за животна средина попладнево информираше дека при извршениот увид во фабриката „Охис“ земен е примерок од страна на лабораторијата на МВР кој ќе...
МАКЕДОНИЈА

Tоксична материја се излеа од цистерна во фабриката „Охис“

Ивана Рамаданова
Во кругот на фабриката Охис се случи излевање на вода со која била чистена цистерна во која претходно бил складиран метил акрилат мономер, информираат од  Министерството...
Политика

Влада: 60 милиони денари за чистење на линданот во ОХИС

Влатко Зорба
Владата на Република Северна Македонија на денешната 160-та редовна седница донесе Одлука за одобрување на 60.000.000 денари од Буџетот за 2019 година за чистење на...
МАКЕДОНИЈА

Меѓународен тендер за отстранување на линданот во ОХИС

user3
Од Македонското еколошко друштво информираат дека вчера е објавен меѓународен тендер за избор на технологија за отстранување на линданот и неговите изомери од кругот на...