Таг : Судии

МАКЕДОНИЈА

Одбиено барањето за изземање на судиите од расправата по жалбите за пресудите од „27 април“

Судскиот совет на Апелацискиот суд го одби барањето на одбраната на дел од обвинетите за изземање на судиите Јани Нича, Енвер Беџети и Тања Дуковска...
Политика

Уставните судии донираа 138.000 денари во Фондот за справување со коронавирусот

Уставните судии донираа 138.000 денари на сметката објавена од Владата на Република Северна Македонија за справување на кризата со короновирусот. – Уставниот суд на Република...
Политика

Судиите од Апелација донирале 487.500 денари во Фондот за справување со Ковид 19

Судиите од Апелацискиот суд Скопје во Фондот за помош и поддршка за справување со кризата предизвикана од коронавирусот Ковид 19, од априлската плата донираа износ...
МАКЕДОНИЈА

Уставен не ја прифати иницијативата за свикување на Собранието

Не постојат услови за прифаќање на иницијативата на судијата д-р Осман Кадриу за поведување постапка по службена должност за оценување на уставноста и законитоста на...
МАКЕДОНИЈА

Судиите да издвојат минимум 20 проценти од својата плата за справување со коронавирусот, предлагаат од УО на Здружение на судии

Берта Китинска
Судиите во Република Македонија да издвојат најмалку 20 проценти од нивната плата за месеците април и мај 2020 година за сметка на Солидарниот фонд за...
Политика

ДУИ: Владеењето на правото и правната држава е апсолутен приоритет на сите нас

Ние продолжуваме силно да го поддржуваме правилното владеење на правото, и за да стигнеме до европска правда, треба да ја искорениме селективната политички и етнички...
Политика

Владата ја усвои Уредбата со законска сила за роковите во судските постапки за време на вонредната состојба

Влатко Зорба
Владата ја усвои Уредбата со законска сила за роковите во судските постапки за време на вонредната состојба за постапувањето на судовите и Јавните обвинителства, според...
МАКЕДОНИЈА

Свечена изјава дадоа новите судии на Врховниот суд

Берта Китинска
Во просториите на Судскиот совет на Република Северна Македонија денеска свечена изјава дадоа ново избраните судии на Врховниот суд на Република Северна Македонија, Марјана Лазарова...
МАКЕДОНИЈА

Заев ги повика судиите и обвинителите да испорачаат правда: ВМРО-ДПМНЕ и нивните инсталации веќе не ви можат ништо

Александар Тодески
Лидерот на СДСМ, Зоран Заев преку Фејсбук испрати порака до судиите, обвинителите и поротниците дека сега, откако Законот за Јавно обвинителство е донесен, тие се...
МАКЕДОНИЈА

Во февруари ќе се знае методологијата за утврдување на имотната состојба на судиите

Stefanija Kuzmanovska
До крајот на јануари или почетокот на февруари ќе биде позната во целост методологијата според која ќе се утврдува имотната состојба на судиите. Притоа, низ...