Таг : Трпкова

СТАВ

Трпкова: Приватизација на УКИМ звучи дури и олеснително во контекст на состојбите во кои живееме

Влатко Зорба
Приватизација на Уким звучи дури и олеснително во контекст на состојбите во кои живееме. Бесплатното образование го има со години на интернет, се’ е достапно...
СТАВ

Трпкова: Инвестициите во култура и образование оставаат важни историски траги и ги надживуваат лошите спомени

Влатко Зорба
Агресивната пропаганда за „македонштината“ на Грујо беше спакувана како пакетче што секојдневно можевме да си го најдеме пред врата. Барокот и спомениците во комбинација со...
СТАВ

Трпкова: Факултетите и училиштата не може да замрат зашто имаме чувствителна категорија луѓе

Влатко Зорба
Можеби треба да се размислува стратегија за заштита на постари и хронично болни лица, наспроти да се удира по младоста која сама по себе е...
СТАВ

Трпкова: Брзите профити ќе ни ги изедат децата побрзо и од вирусот и од глобализацијата

Влатко Зорба
Ковид 19 во најдобар случај ќе придонесе повеќе за личната грижа. Освен првичните три мерки, маска, дистанца, хигиена, уште поважно ќе биде разбирањето за тоа...
СТАВ

Трпкова: Кога не можеш да напредуваш во областа за која си учел, фати се за политика и руши секаква можност на напредок на сите останати полиња

Влатко Зорба
Ни изминаа годините бивајќи активни најмногу со политика, по инерција. Секој е од секого подобар во политиката. Општа трка во политизирање на секој сегмент од...
СТАВ

Трпкова: Се’ одеше добро додека не се вмешаа партиите, нивните токсични политики и мозоци

Влатко Зорба
Се’ одеше добро додека не се вмешаа партиите, нивните токсични политики и мозоци. Здравството иако на колена со децении сепак можеше да ни помогне со...
СТАВ

Трпкова: Не се почитуваат мерки од недокваканост и инает кон државата

Не се почитуваат мерки од недокваканост и инает кон државата. Инаетот на мнозинството ќе го сотре и најсовесниот граѓанин. Државата не е консеквентна во казнувањата....
СТАВ

Трпкова: Светскиот заговор од кој треба да се плашиме во моментов се „инфлуенсерите“

Влатко Зорба
Илјада пати се кажа дека луѓето умираат особено заради немање простор и време за целосна и навремена интервенција во болниците. И дека заради тоа седиме...
СТАВ

Трпкова: Ако сме смирени и следиме препораки има шанси да се извлечеме без катастрофални последици

Влатко Зорба
Не – преживеале, туку оздравеле, се вика. Ќе оздраве секој што ќе фати корона вирус, доколку е во потешка форма, а има место и простор...