Таг : Загадување

Регион СВЕТ

Во Белград и во над 20 други градови во Србија протести за „борба за чист воздух“

Во Белград и во над 20 други градови во Србија денеска ќе се одржат протести на граѓаните поради големото загадување на воздухот, јави дописникот на...
ВИДЕО/ФОТО

ГАЛЕРИЈА: „Петоци за иднинатата Скопје“ бараат да се изгласа закон за забрана на увоз на опасен отпад

Влатко Зорба
Пред Собранието се одржува протест во организација на движењето „Петоци за иднинатата Скопје“ чии поддржувачи бараат да се изгласа закон за забрана на увоз на...
Политика

Бесплатен јавен градски превоз во Битола поради загаденост на воздухот

Влатко Зорба
Општина Битола информира дека денеска јавниот градски превоз е бесплатен, а информативни табли се поставени на сите оластени автибуски превозници во градот. Одлуката за субвенционирање...
МАКЕДОНИЈА

На пладне запреа вонредните мерки за загадувањето

Влатко Зорба
По добиената информација од МЖСПП, Град Скопје ги извести граѓаните дека денеска од 12 часот се укинуваат вонредните мерки меѓу кои сe и бесплатниот јавен...
МАКЕДОНИЈА

Аеродром ги активираше дополнителните интервентни мерки против загадувањето

Stefanija Kuzmanovska
Соодветно со препораките на централната и градската власт, и Општина Аеродром ги активираше дополнителните интервентни мерки против загадувањето. Општина Аеродром, како што информираат во соопштението,...
МАКЕДОНИЈА

Препораките и мерките за заштита од загадување стапија во сила во Скопје и Тетово

Stefanija Kuzmanovska
Стапуваат во сила препораките и мерките за справување со високите стапки на загадување на амбиенталниот воздух во Скопје и Тетово. Во согласност со препораките од...
МАКЕДОНИЈА

Град Скопје од вечерва од 18 часот ги активира итните мерки против аерозагадувањето

Бесплатен јавен превоз, запирање на градежните работи и поскапен паркинг се меѓу редицата итни мерки од надлежност на Градот Скопје кои стапуваат во сила од...
МАКЕДОНИЈА

Владата ги активира мерките во случај на надминат праг на алармирање за PM10 честички

Според податоците од Државниот автоматски мониторинг систем за квалитет на амбиенталниот воздух и добиената временска прогноза од Управата за хидрометеоролошки работи, Ве информираме дека прагот...
МАКЕДОНИЈА

ССК: Мерки за институционално справување со загадувањето и климатските промени

Stefanija Kuzmanovska
Сојуз на стопански комори на Македонија со иницијативата на жени во климатска акција отпочна со кампања, посветена на подигнување на свеста и преземање мерки со...
Политика

Мираковски: Одржувањето на системите за мониторинг на аерозагадувањето треба да биде императив за државата

Влатко Зорба
Државната мрежа за мониторинг на квалитетот на амбиенталниот воздух, која ја има воспоставено МЖСПП, според големината на територијата и популацијата на одделните земји е споредлива...