Таг : Закон за помилување

МАКЕДОНИЈА

Нема договор на уставните судии за членот 11а

Откако денеска уставните судии одлучуваа за членот 11а од Законот за помилување, врзан за аболицијата на Иванов од 2016. година, исходот беше 4:4, па оттаму...
Политика

Уставен ќе чека Собранието да го толкува Законот за помилување

Влатко Зорба
Уставните судии на денешната седница ја одложија точката за одлучување за нацрт-решението за поништувањето на помилувањата кои ги даде поранешниот претседател Ѓорѓе Иванов. На предлог...
МАКЕДОНИЈА

Владиното мислење за автенитчното толкување за помилувањето утре пред пратениците

Александар Тодески
Владата го испратила до Собранието мислењето за автентично толкување на член 11 од Законот за помилување. Претседателот на Собранието, Талат Џафери, пак, мислењето го доставил...
Политика

Владата даде зелено светло за автентичното толкување на член 11 од Законот за помилување

Влатко Зорба
Владата на Република Северна Македонија на денешната редовна 168 седница го усвои мислењето на Министерството за правда да се прифати иницијативата за автентично толкување на...
МАКЕДОНИЈА

Уставните судии во обид за спас на екс функционери, обвинети во случаите на СЈО

Деветмината уставни судии наидоа на гласна критика од јавноста откако на две последователни седници донесоа контроверзни одлуки да разгледуваат Закони со кои од одговорност би...