19.8 C
Скопје
16 септември, 2024
СТАНДАРД life
Храна

Баничка со сирење и спанаќ: Рецепт за пита со крцкава кора

Баничката е незаменлива на масите во куќите на Балканот. Домаќинките најчесто го правеле од тенки кори, а во денешно време има се повеќе луѓе кои користат подебели кори од продавница, додека останатиот дел од рецептот останал непроменет.

Баничката може да се направи само со сирење, потоа со сирење и спанаќ, а во слатката варијанта со јаболка или рендана тиква.

Доколку сакате да го израдувате вашето семејство со солена баничка со сирење и спанаќ, овој рецепт ќе биде вистинско освежување.

Состојки:

* 500 гр дебели кори купени во продавница
* 100 гр маст
* 300 гр спанаќ
* 300 гр сирење
* 3 јајца
* чаша кисела павлака
* сол
* 50 гр сусам

Подготовка:

Спанаќот сварете го во солена вода, процедете го и исечкајте го. Измешајте го со изматените јајца и издробеното сирење.

Двете кори попрскајте ги со растопена маст, по должина ставете го филот од јајцето, спанаќот и сирењето, па свиткајте и наредете ги во тавче кое претходно сте го намачкале со маст. Искористете ги сите кори и филот на ист начин.

Секоја баничка попрскајте ја со маст и посипете ги со сусам, па печете ги во рерна загреана на 200 степени околу половина час.

Послужете топло, со ладен јогурт или кисело млеко.

На здравје!

Поврзани вести

Се топи во уста: Телешко месо во рерна со пиво е празничен рецепт без конкуренција

Urednik

Пица стапчиња кои се уште никој не ги одбил: Овој рецепт ќе ви стане омилен!

Urednik

Домашни „Ferrero Rocher“ топчиња

Urednik