СТАНДАРД life
Секс и врски

Седум работи кои нарцисите секогаш ги прават на крајот од врската, тврдат психолозите

Ако сте во врска со нарцис и одлучите да ја прекинете, тоа не значи дека вашата врска е официјално завршена, барем во неговиот или нејзиниот ум.

„Нарцисите обично се многу самобендисани, со свои желби и потреби, имаат чувство на право и потреба за постојано восхитување и имаат тенденција да ги игнорираат чувствата и емоциите на другите луѓе“, вели психологот Џефта Таусиг.

Сите овие карактеристики може да се рефлектираат во прекинот на врската. Психолозите споделија заедничко однесување на нарцисите при крајот на врската и совети како да управуваат со нив. Еве седум работи кои нарцисите секогаш ги прават на крајот од врската.

Тие смислуваат поинаква верзија на приказната

Нарцисот ќе каже сосема поинаква верзија на раскинувањето од онаа што всушност сте ја доживеале. Нивната репутација е важна за нив, па крајот на врската мора да биде по нивни, а не ваши услови, особено ако ги фатите необично.

„Тие не сакаат луѓето да видат колку се ранливи или засрамени“, објасни психологот Микеле Голдман за The Parade.

Те обвинуваат

Подгответе се нарцисот да ве обвини за крајот на врската. Тие имаат тенденција да веруваат дека сè што тргне наопаку е целосно вина на другите.

Тие бараат одмазда

По раскинувањето со нарцис, работите можат да тргнат на полошо. Тие ќе бараат начин да ви вратат, можеби објавувајќи погрдни работи за вас на социјалните мрежи или хакирање на вашата е-пошта. д-р. Таусиг предупредува дека нарцисите можат да зборуваат лошо за вас со вашето семејство, заеднички пријатели и работодавците.

Го игнорираат прекинот

„Во некои случаи, нарцисот буквално ќе се однесува како раскинувањето никогаш да не се случило. Тие ќе продолжат да се однесуваат како ништо да не се променило. Ќе изгледаат изненадени зошто сте збунети од ова. Според нив, не можете да ставите крај на врската и затоа раскинувањето едноставно никогаш не се случило“, објаснува д-р Голдман.

Бидејќи нарцисите се борат со границите, тие може постојано да ви се јавуваат, да се појават ненајавено и да ве означат на социјалните мрежи.

Ветуваат промени

Нарцисите имаат тенденција да веруваат дека се во право, но може да ветуваат промени за да ја спасат врската. Така всушност ве манипулираат за да го добиете она што го сакаат.

Гасламирање

Гасламирањето и нарцизмот често одат рака под рака. Терминот се однесува на тактика на манипулација која често ја користат емоционалните насилници, која постепено ја принудува жртвата да го преиспита сопственото расудување, чувства, сеќавања и реалност.

Лажираат криза

Некои нарциси ќе глумат криза за да ви го вратат вниманието по завршувањето на врската. Ќе сакаат емотивно да ве повредат.

„Нарцисот глуми криза и ја користи како средство за манипулација и се обидува да ги искористи вашите емоции за да се врати во вашиот живот“, заклучил д-р Голдман.

Поврзани вести

Дали е премногу да се има секс секој ден?

Radmila Tasevska

Колку долго можат мажите да издржат без секс?

Radmila Tasevska

Овие секс пози не им се допаѓаат на мажите, а некои дури и се плашат од нив!

Urednik