СТАНДАРД life
БИЗЛАЈФ

Аукција на шише вино созреано во вселената

Аукциската куќа Christie`s објави на приватна продажба шише француско вино кое, како дел од експериментот во лозовите насади во Бордо, созреваше во орбитата на Земјата 14 месеци, а се проценува дека цената би можела да достигне еден милион долари.

Оваа невидена понуда на вино „Петрус“ од 2000 година, ексклузивно црвено вино од светска класа произведено од грозје „Мерло“ во винскиот регион Померол на Бордо, беше објавена во вторникот во Лондон, пренесe „Ројтерс“.

„Ова шише претставува важен чекор во напорите да се развие и проучи процесот на созревање на виното “, рече Тим Триптри, директор на меѓународниот оддел за вино и алкохолни пијалоци во Christie`s.

Приходите ќе бидат наменети за приватната европска ракетна компанија Space Cargo Anlimited, која лансираше 12 шишиња Петрус 2000 на пат кон Меѓународната вселенска станица во ноември 2019 година, како дел од серијата експерименти во лозарството и микрогравитацијата.

Десетина шишиња Петрус беа вратени на Земјата од вселенската станица во јануари годинава во товарната капсула Спејс Икс откако поминаа скоро 440 дена во орбитата, на растојание од 300 милиони километри од Земјата.

По враќањето во Бордо, шишето вино беше отворено на Институтот за истражување на вино и винова лоза за „слеп“ тест за време на кој десетина водечки енолози го споредија вкусот со примерок од Петрус од истиот гроздобер што созреа на Земјата.

Двата примерока беа оценети со 98 поени, иако експертите тврдат дека почувствувале разлика во вкусовите.

Christie`s рече дека како дел од приватната продажба, едно шише од „вселенската колекција“ е понудено за набавка веднаш, заедно со шише „земен“ оригинален Петрус 2000, плус декандер, комплет очила и свила за четки од метеорити.

Едно шише од гроздоберот Петрус 2000, од ​​имот од 28 хектари што произведува само околу 30.000 шишиња годишно, обично чини 5.366 американски долари, а едно е продадено на аукција во 2018 година за 51.660 американски долари.

Поврзани вести

Ги запознаваме ретките болести: Глутарна ацидурија тип 1

Влатко Зорба

7 знаци дека сте жртва на „прегорување“ и 6 индустрии во кои работниците се најмногу под стрес

Влатко Зорба

Историски пад на потрошувачката на пиво во Германија

Влатко Зорба