Стандард

Влатко Зорба

ЕКОНОМИЈА

Бесими: Човечкиот капитал е во директна корелација со економскиот раст

Влатко Зорба
Човечкиот капитал е во директна корелација со економскиот раст, односно преку раст на знаењата и вештините на граѓаните може да се делува кон забрзување на...
ЕКОНОМИЈА

САСА ќе продолжи да вложува над 300.000 долари годишно во развојот на заедницата

Влатко Зорба
Рудник САСА, преку новоформираната Фондација за поддршка на одржливиот развој, ја потврди својата намера да продолжи годишно да вложува повеќе од 300.000 долари во различни...
ЕКОНОМИЈА

Изградбата и модернизацијата на Коридорот 8 е стратешка цел на Владата, инвестициите во инфраструктурата ја покренуваат економијата

Влатко Зорба
Денеска заменикот на претседателот на Владата задолжен за борба против корупцијата и криминалот, одржлив развој и човечки ресурси, Љупчо Николовски, заедно со министерот за внатрешни...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Пљаковска-Аспровска: 82% повеќе трансакции кај виртуелните ПОС терминали во првиот квартал од 2021 година во однос на лани

Влатко Зорба
Промените во навиките на купувачите кои под влијание на пандемијата се  насочија кон online купувањето се одлучувачки фактор за порастот од  дури една третина  на...
ЕКОНОМИЈА

Поповска: Дојдено е времето кога дел од поддржувачите на „загадувачки“ бизниси ќе се преориентираат кон зелените еколошки бизниси

Влатко Зорба
„Зелениот бран’’ кој ја преплави Европа, и очекуваните вртоглави суми пари за реализација на активностите од оваа област се само еден од аспектите од интервјуто...
ЕКОНОМИЈА

Локвенец-Папукчиски: Обезбедени се средства за железничката пруга Софија-Скопје

Влатко Зорба
„Конечно, после речиси 30 години, железничката пруга за поврзување на Северна Македонија и Бугарија станува реалност. Добрите намери со кои беа поплочени повеќе најави досега,...
ЕКОНОМИЈА

Лазаревски: Расходот за буџетските службеници годишно изнесува најмалку една милијарда евра

Влатко Зорба
„И овој како и сите досегашни буџети не е развоен.Тоа е само збор”, вели за „Стандард“ инвестицискиот советник Руди Лазаревски. Подеднакво ист според него останува...
ЕКОНОМИЈА

Бочварски во Неготино најави силен инфраструктурен развој на општините

Влатко Зорба
Со 20 милиони денари реконструираме две улици во Неготино преку проектот за “Поврзување со локалните улици во општините”, истакна министерот за транспорт и врски Благој...