Стандард

ЕКОНОМИЈА

ЕКОНОМИЈА

Коронавирусот ги направи повидливи проблемите со финансиите на македонските општини

Влатко Зорба
Коронавирусот ги направи повидливи проблемите со финансиите на македонските општини. Анализите на Центарот за економски анализи покажуваат дека во првите три квартали од 2020 година...
ЕКОНОМИЈА

НУК на прес со повеќе македонски здруженија пред утрешната средба во Владата

Влатко Зорба
По повод, поднесените заеднички барања и очекувања од страна на НУК и Македонски здруженија за потребата од посебен сет економски мерки за помош и поддршка...
ЕКОНОМИЈА

Здружение оштетени штедачи: Повеќе од јасно е дека Петкоски, Трифун и Коста Костовски ја иницирале, организирале и спровеле масовната кражба на нашите депозити и средства

Влатко Зорба
„Повеќе од јасно е дека Трифун Костовски, Коста Костовски и Николче Петкоски се тројцата првотимци од ограбената Еуростандард банка кои свесно ја иницирале, организирале и...
ЕКОНОМИЈА

За безбеден зимски туризам набавени возила и специјализирана опрема во прекуграничниот регион околу Охридското Езеро

Влатко Зорба
Возила и специјализирана опрема за спасување во зимски услови се набавени во рамки на Проектот: „Нови можности за безбеден зимски авантуристички туризам” финансиран од Европската...
ЕКОНОМИЈА

Измените на Законот за игрите на среќа претставува огромен ризик за нелегален пазар и стимул за сива економија

Влатко Зорба
Пред неколку дена на Единствениот национален електронски регистер (ЕНЕР) се најдоа дел од новите предлог измени и дополнувања на Законот за игрите среќа, меѓукои, 500...
ЕКОНОМИЈА

Промена во органите на управување и надзор во Државна лотарија

Влатко Зорба
Согласно член 166-б, став 2 од Законот за хартии одвредност, АД за приредување игри на среќа, Државна лотарија на РСМ, како друштво чии хартии одвредност...
ЕКОНОМИЈА

Национален регистар на вистински сопственици – квалитетна алатка во борбата против перењето пари и финансирањето тероризам

Влатко Зорба
Националниот регистар за вистински сопственици претставува најсовремено технолошко решение, со бројни контроли и силен фокус на позитивното корисничко искуство и со него во периодот што...
ЕКОНОМИЈА

Субјектите што нема да влезат во Регистарот на вистински сопственици ќе се соочат со проблеми со финансиското работење

Влатко Зорба
Директорот на Управата за финансиско разузнавање, Блажо Трендафилов, на денешната прес-конференција, потенцираше дека доколку не се запазат законските рокови, субјектите кои треба да влезат во...
ЕКОНОМИЈА

Еуромакс ќе ја обжали повторената одлука на Државната комисија и непочитувањето на пресудата на Управниот суд

Влатко Зорба
Еуромакс објавува дека Државната комисија на Северна Македонија ја занемари конечната одлука на Вишиот управен суд на Република Северна Македонија, што е во корист на...
error: Превземањето на содржина без дозвола од авторот е дело казниво со закон!!!