СТАНДАРД life

ТУК

ЕКОНОМИЈА

ТУК ја поздрави одлуката за овозможување работа на угостителските објeкти

Влатко Зорба
Туристичко-угостителската комора при Сојузот на стопански комори ја поздравува одлуката на Владата од 1 јули да се дозволи редовна работа и во затворените простории на...
ЕКОНОМИЈА

Пакет мерки за помош очекуваат секторите кои се на раб на опстанок поради пандемијата

Влатко Зорба
Четиринаесет месеци туристичко-угостителскиот сектор се бори со предизвици кои ги создава кризата предизвикана од пандемија и недоволната и ненавремената поддршка. Затоа претпријатијата тешко се справуваат...
ЕКОНОМИЈА

Алексовска, ТУК: Поддршка од 5.000 евра не е доволна за една година

Влатко Зорба
Ковид-кризата наметна ограничени услови за работа, во која прометот е намален над 80 отсто. Државната поддршка е неопходна за туристичко-угостителскиот сектор да може да опстане...
ЕКОНОМИЈА

Комората на сметководители се придружува на протестот на ТУК

Влатко Зорба
Комората на сметководители години наназад реагира на репресивната улога на Министерството за финансии и неговата улога во уништувањето на сметководствената професија. Структури од Секторот за...
ЕКОНОМИЈА

ТУК: Угостителството се затвора, итно да се додели посебна финансиска помош за секторот да се зачуваат работните места

Влатко Зорба
Угостителството повторно целосно се затвора, што значи дека без основни приходи ќе останат околу 30.000 граѓани кои работат во овој сектор, затоа е потребно да...
ПРЕТПРИЕМАЧ

Граматиков: Ваучерите за поддршка на туризмот не ги дадоа очекуваните резултати

Влатко Зорба
Туристичко- угостителската комора е исклучително внимателна во однос на проектираните очекувања за туристичката сезона за оваа година. Притиснати од товарот на  минатогодишниот неуспех алармираат дека...
ЕКОНОМИЈА

ТУК бара укинување на забраната за организирање на свадби, крштевки и родендени

Влатко Зорба
Бараме итно укинување на членот 14 од Уредбата излезена во Службен весник на 23.06.2020 со која „се забранува организирање на секаков вид настани (свадби, крштевки,...
ЕКОНОМИЈА

ТУК: Континуирана финансиска поддршка за опстанок на туристичкиот сектор

Влатко Зорба
Лиценцираните туристички агенции и водичи се со крајно лимитирана деловна активност и се соочуваат со бројни предизвици и голема неизвесност. Туристичко-угостителската комора на Македонија апелира...